Ухапшено 16 власника пољопривредних газдинстава због прања новца

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Припадници Управе криминалистичке полиције Србије у сарадњи са Вишим тужилаштвом у Краљева ухапсили су 16 власника пољопривредних газдинстава, осумњичених за кривично ђело прање новца, за шта је кривична пријава поднесена против још једне особе.

Надлежни су поднијели и кривичну пријаву за пореску превару и пореску утају против И.В. /47/, фактички одговорно лице Привредног друштава “Еуро АБ Теам 2021” из Чачка, који се налази у притвору, као и против формалног одговорног лица овог привредног друштва, саопштило је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Србије.

Сумња се да су И.В. и тридесетпетогодишња жена, која је формално одговорно лице овог предузећа из Чачка, током 2022. и 2023. године неосновано остварили право на порески кредит и избјегли плаћање пореза, наводе у МУП-у.

Како објашњавају, њих двоје су то учинили тако што су у систем Пореске управе и књиге свог предузећа евидентирали 171 лажну признаницу о продаји дрвне грађе пољопривредним газдинствима ухапшених власника у износу од око 83,8 милиона динара /око 710.000 евра/, иако продаја није реализована.

Како се сумња, ту суму су потом пренијели на рачуне газдинстава ухапшених власника, који су тај новац подизали и враћали И.В. и тридесетпетогодишњој осумњиченој.

НЈих двоје су на тај начин остварили противправну имовинску корист од око 710.000 евра и оштетили државни буџет за око 24,8 милиона динара /212.000 евра/ утајеног пореза.

Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана