Uhapšeno 16 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava zbog pranja novca

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Pripadnici Uprave kriminalističke policije Srbije u saradnji sa Višim tužilaštvom u Kraljeva uhapsili su 16 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, osumnjičenih za krivično đelo pranje novca, za šta je krivična prijava podnesena protiv još jedne osobe.

Nadležni su podnijeli i krivičnu prijavu za poresku prevaru i poresku utaju protiv I.V. /47/, faktički odgovorno lice Privrednog društava “Euro AB Team 2021” iz Čačka, koji se nalazi u pritvoru, kao i protiv formalnog odgovornog lica ovog privrednog društva, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

Sumnja se da su I.V. i tridesetpetogodišnja žena, koja je formalno odgovorno lice ovog preduzeća iz Čačka, tokom 2022. i 2023. godine neosnovano ostvarili pravo na poreski kredit i izbjegli plaćanje poreza, navode u MUP-u.

Kako objašnjavaju, njih dvoje su to učinili tako što su u sistem Poreske uprave i knjige svog preduzeća evidentirali 171 lažnu priznanicu o prodaji drvne građe poljoprivrednim gazdinstvima uhapšenih vlasnika u iznosu od oko 83,8 miliona dinara /oko 710.000 evra/, iako prodaja nije realizovana.

Kako se sumnja, tu sumu su potom prenijeli na račune gazdinstava uhapšenih vlasnika, koji su taj novac podizali i vraćali I.V. i tridesetpetogodišnjoj osumnjičenoj.

NJih dvoje su na taj način ostvarili protivpravnu imovinsku korist od oko 710.000 evra i oštetili državni budžet za oko 24,8 miliona dinara /212.000 evra/ utajenog poreza.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana