Тврдње свједока на суђењу у предмету "Кодекс": Марихуану пушили с двојицом оптужених

Небојша Томашевић
Тврдње свједока на суђењу у предмету "Кодекс": Марихуану пушили с двојицом оптужених

БАЊАЛУКА - Свједоци тужилаштва у предмету "Кодекс" Дејан Чавић и Драган Драгичевић у бањалучком Окружном суду изјавили су да су с оптуженима Сашом Мирковићем (27) и Аљошом Марићем (26) пушили марихуану, али да дрогу од њих нису куповали.

Оба свједока рекла су да су се дружили с оптуженима дуже времена, те да их нико није наговарао да користе дрогу.

Осим Мирковића и Марића у предмету "Кодекс" због шверца наркотика заједно с њима на оптуженичкој клупи су Милорад Вуковић звани Луис (43), Филип Бојић (30), Лука Брковић (27) и Горан Ђурица (43) сви из Бањалуке. У овом предмету на оптуженичкој клупи били су и Петар Марјановић и Владимир Зечић, који су признали кривицу и осуђени на годину, односно шест мјесеци затвора. 

Свједок Чавић у судници је потврдио да је неколико пута током дружења са Мирковићем и Марићем с њима пушио марихуану. Истакао је да не зна ко је дрогу доносио и да је она била на столу код Мирковића када би дошао код њега. Тужилац Далибор Врећо подсјетио га је да је раније у полицији изјавио другачије.

- Рекли сте у тој изјави да сте дрогу набављали од Марића и Мирковића током дружења и да би некада дрогу из џепа вадио Аљоша и да сте их частили пићем и пицом - казао је Врећо.

Свједок Чавић је појаснио да он од поменуте двојице није куповао дрогу, те потврдио да их јесте частио као другаре, али не да би им платио за наркотике. Свједок Милан Ћирић потврдио је да му је једне прилике када се састао у једном кафићу Мирковић рекао да је донио "џоинт" да га почасти, али га није дао.

- Он ми је рекао да је то бацио у тоалет јер га је неко пратио. Нисам видио џоинт само ми је он рекао да га је донио - казао је свједок Милан Ћирић.

Оптужену шесторку у предмету "Кодекс" терете да су од краја 2019. године до 6. децембра 2021. године набављали и препродавали кокаин и марихуану на подручју Бањалуке. Како се наводи кокаин су мијешали с другим супстанцама и паковали у једној теретани, а ту дрогу Брковић је продавао по цијени од 100 до 500 КМ, као и Ђурица по цијени од 100 КМ за пола грама. Осим кокаина, набављали су и марихуану те је Бојић, како се наводи у оптужници, сваке три седмице Мирковићу давао по пола килограма због даље продаје. Мирковић, Марић и Зечић су је препакивали у мање пакете и продавали. Вуковић, Брковић, Бојић, Ђурица, Мирковић и Марић појединачно се терете за омогућивање уживања опојних дрога, односно да су већем броју особа давали да шмрчу кокаин и пуше марихуану.

Саслушање

Свједок Лука Бањанин у судници Окружног суда измијенио је изјаву коју је рекао у полицији, те истакао да је прије мјесец испитиван код тужиоца везано за суђење у овом случају и да се те изјаве држи. Тужилац Далибор Врећо му је рекао да га он није саслушавао.

- Био је неки тужилац који личи на вас. Не знам име, али имам код куће позив за саслушање у Тужилаштву - рекао је Бањанин.

Он је у судници казао да не зна Владимира Зечића нити "неког Владу који се бави продајом наркотика". Тужилац Врећо је рекао да у изјави Бањанина, коју је дао током испитивања у полицији, између осталог, пише како је "чуо за Владу који продаје наркотике и који живи у насељу Борик у згради црвених цигли". Свједок Бањанин истакао је да је у полицији био преплашен јер су га малтретирали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана