Tvrdnje svjedoka na suđenju u predmetu "Kodeks": Marihuanu pušili s dvojicom optuženih

Nebojša Tomašević
Tvrdnje svjedoka na suđenju u predmetu "Kodeks": Marihuanu pušili s dvojicom optuženih

BANjALUKA - Svjedoci tužilaštva u predmetu "Kodeks" Dejan Čavić i Dragan Dragičević u banjalučkom Okružnom sudu izjavili su da su s optuženima Sašom Mirkovićem (27) i Aljošom Marićem (26) pušili marihuanu, ali da drogu od njih nisu kupovali.

Oba svjedoka rekla su da su se družili s optuženima duže vremena, te da ih niko nije nagovarao da koriste drogu.

Osim Mirkovića i Marića u predmetu "Kodeks" zbog šverca narkotika zajedno s njima na optuženičkoj klupi su Milorad Vuković zvani Luis (43), Filip Bojić (30), Luka Brković (27) i Goran Đurica (43) svi iz Banjaluke. U ovom predmetu na optuženičkoj klupi bili su i Petar Marjanović i Vladimir Zečić, koji su priznali krivicu i osuđeni na godinu, odnosno šest mjeseci zatvora. 

Svjedok Čavić u sudnici je potvrdio da je nekoliko puta tokom druženja sa Mirkovićem i Marićem s njima pušio marihuanu. Istakao je da ne zna ko je drogu donosio i da je ona bila na stolu kod Mirkovića kada bi došao kod njega. Tužilac Dalibor Vrećo podsjetio ga je da je ranije u policiji izjavio drugačije.

- Rekli ste u toj izjavi da ste drogu nabavljali od Marića i Mirkovića tokom druženja i da bi nekada drogu iz džepa vadio Aljoša i da ste ih častili pićem i picom - kazao je Vrećo.

Svjedok Čavić je pojasnio da on od pomenute dvojice nije kupovao drogu, te potvrdio da ih jeste častio kao drugare, ali ne da bi im platio za narkotike. Svjedok Milan Ćirić potvrdio je da mu je jedne prilike kada se sastao u jednom kafiću Mirković rekao da je donio "džoint" da ga počasti, ali ga nije dao.

- On mi je rekao da je to bacio u toalet jer ga je neko pratio. Nisam vidio džoint samo mi je on rekao da ga je donio - kazao je svjedok Milan Ćirić.

Optuženu šestorku u predmetu "Kodeks" terete da su od kraja 2019. godine do 6. decembra 2021. godine nabavljali i preprodavali kokain i marihuanu na području Banjaluke. Kako se navodi kokain su miješali s drugim supstancama i pakovali u jednoj teretani, a tu drogu Brković je prodavao po cijeni od 100 do 500 KM, kao i Đurica po cijeni od 100 KM za pola grama. Osim kokaina, nabavljali su i marihuanu te je Bojić, kako se navodi u optužnici, svake tri sedmice Mirkoviću davao po pola kilograma zbog dalje prodaje. Mirković, Marić i Zečić su je prepakivali u manje pakete i prodavali. Vuković, Brković, Bojić, Đurica, Mirković i Marić pojedinačno se terete za omogućivanje uživanja opojnih droga, odnosno da su većem broju osoba davali da šmrču kokain i puše marihuanu.

Saslušanje

Svjedok Luka Banjanin u sudnici Okružnog suda izmijenio je izjavu koju je rekao u policiji, te istakao da je prije mjesec ispitivan kod tužioca vezano za suđenje u ovom slučaju i da se te izjave drži. Tužilac Dalibor Vrećo mu je rekao da ga on nije saslušavao.

- Bio je neki tužilac koji liči na vas. Ne znam ime, ali imam kod kuće poziv za saslušanje u Tužilaštvu - rekao je Banjanin.

On je u sudnici kazao da ne zna Vladimira Zečića niti "nekog Vladu koji se bavi prodajom narkotika". Tužilac Vrećo je rekao da u izjavi Banjanina, koju je dao tokom ispitivanja u policiji, između ostalog, piše kako je "čuo za Vladu koji prodaje narkotike i koji živi u naselju Borik u zgradi crvenih cigli". Svjedok Banjanin istakao je da je u policiji bio preplašen jer su ga maltretirali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana