Тужилаштво обуставило па наставило истрагу о погибији падобранаца у Залужанима

Данијела Бајић
Тужилаштво обуставило па наставило истрагу о погибији падобранаца у Залужанима

БАЊАЛУКА - Тужилаштво БиХ уважило је жалбу на своју одлуку да обустави истрагу о авионској несрећи у бањалучком насељу Залужани, у којој су погинули Ален Црналић (24), Немања Гороња (32), Стефан Карановић (24), те тек пунољетни Никола Стевић и Срђан Косић и она ће ипак бити настављена.

Потврђено је то „Гласу Српске“ у Тужилаштву БиХ. Жалбу су поднијеле породице страдалих младића, након што је Тужилаштво БиХ 3. фебруара ове године донијело наредбу да се истрага, у вези са падом авиона модела “цесна-182” власништво Падобранског клуба Бањалука када је 20. маја 2012. године смртно страдало пет особа, више неће спроводити, јер је утврђено да није ријеч о кривичном дјелу.

- На наведену наредбу о неспровођењу истраге, породице оштећених су изјавили притужбе, које је главни тужилац уважио, тако да се предмет поново налази у фази истраге о којој ће се поново донијети тужилачка одлука – истакли су у Тужилаштву БиХ.  

Иако је стручна комисија само неколико дана након несреће у којој су побројала све пропусте који су довели до пада летјелице “цесна 182П”, правосудне институције у БиХ читаву деценију воде званичну истрагу.

Истрага је прво била у надлежности бањалучког тужилаштва, а мјесецима након авионске несреће документација је прослијеђена Тужилаштву БиХ, како је и прописано законом. Из те институције годинама су тапкање у мјесту правдали проблемом плаћања стручног вјештачења које је обавио Факултет за саобраћај и комуникације у Сарајеву, јер је тој институцији требало исплатити 38.000 КМ. Бањалучко тужилаштво је за ово вјештачење још раније уплатило 18.000 КМ.

Предсједник истражне комисије и главни истражилац кобне несреће Омер Кулић, лани је, поводом 10. годишњице погибије младића, рекао да сматра да је брука и срамота Тужилаштва БиХ што истрагу не приводе крају.

- Стичем утисак да се након десет година само ја интересујем за предмет и нико више, што је трагично. Предлагао сам родитељима страдалих младића да поднесу тужбу, али то нико није урадио. Све се годинама вуче по ладицама Тужилаштва, а како је кренуло не бих се изненадио да дође до застаријевања случаја - прича Кулић за “Глас Српске”.

Наводи да је предмет након што је завршио у Тужилаштву БиХ додијељен тужиоцу Мирославу Марковићу.

- Он није урадио апсолутно ништа. Предмет је у ладици стајао око седам година, све док Марковић није отишао у пензију. Случај је сада додијељен другом тужиоцу, али шта је урађено не знам, јер када сам посљедњи пут контактирао са Тужилаштвом БиХ добио сам кратак одговор да је предмет у току - нагласио је Кулић.

Неутјешне породице петорице падобранаца који су страдали у авионској несрећи у бањалучком насељу Залужани не одустају од трагања за правдом ни 11 година касније и зрно наде им даје најновија одлука Тужилаштва.

Несрећа

Авион Падобранског клуба Бањалука стар око 40 година срушио се недуго послије полијетања и то на дијелу ауто-мото стазе у Залужанима.

Животе су изгубили пилот Ален Црналић (24), дугогодишњи инструктор падобранства Немања Гороња (32), инструктор Стефан Карановић (24) и падобранци којима је то требало да буде први прави скок Никола Стевић и Срђан Косић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана