Tužilaštvo obustavilo pa nastavilo istragu o pogibiji padobranaca u Zalužanima

Danijela Bajić
Tužilaštvo obustavilo pa nastavilo istragu o pogibiji padobranaca u Zalužanima

BANjALUKA - Tužilaštvo BiH uvažilo je žalbu na svoju odluku da obustavi istragu o avionskoj nesreći u banjalučkom naselju Zalužani, u kojoj su poginuli Alen Crnalić (24), Nemanja Goronja (32), Stefan Karanović (24), te tek punoljetni Nikola Stević i Srđan Kosić i ona će ipak biti nastavljena.

Potvrđeno je to „Glasu Srpske“ u Tužilaštvu BiH. Žalbu su podnijele porodice stradalih mladića, nakon što je Tužilaštvo BiH 3. februara ove godine donijelo naredbu da se istraga, u vezi sa padom aviona modela “cesna-182” vlasništvo Padobranskog kluba Banjaluka kada je 20. maja 2012. godine smrtno stradalo pet osoba, više neće sprovoditi, jer je utvrđeno da nije riječ o krivičnom djelu.

- Na navedenu naredbu o nesprovođenju istrage, porodice oštećenih su izjavili pritužbe, koje je glavni tužilac uvažio, tako da se predmet ponovo nalazi u fazi istrage o kojoj će se ponovo donijeti tužilačka odluka – istakli su u Tužilaštvu BiH.  

Iako je stručna komisija samo nekoliko dana nakon nesreće u kojoj su pobrojala sve propuste koji su doveli do pada letjelice “cesna 182P”, pravosudne institucije u BiH čitavu deceniju vode zvaničnu istragu.

Istraga je prvo bila u nadležnosti banjalučkog tužilaštva, a mjesecima nakon avionske nesreće dokumentacija je proslijeđena Tužilaštvu BiH, kako je i propisano zakonom. Iz te institucije godinama su tapkanje u mjestu pravdali problemom plaćanja stručnog vještačenja koje je obavio Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, jer je toj instituciji trebalo isplatiti 38.000 KM. Banjalučko tužilaštvo je za ovo vještačenje još ranije uplatilo 18.000 KM.

Predsjednik istražne komisije i glavni istražilac kobne nesreće Omer Kulić, lani je, povodom 10. godišnjice pogibije mladića, rekao da smatra da je bruka i sramota Tužilaštva BiH što istragu ne privode kraju.

- Stičem utisak da se nakon deset godina samo ja interesujem za predmet i niko više, što je tragično. Predlagao sam roditeljima stradalih mladića da podnesu tužbu, ali to niko nije uradio. Sve se godinama vuče po ladicama Tužilaštva, a kako je krenulo ne bih se iznenadio da dođe do zastarijevanja slučaja - priča Kulić za “Glas Srpske”.

Navodi da je predmet nakon što je završio u Tužilaštvu BiH dodijeljen tužiocu Miroslavu Markoviću.

- On nije uradio apsolutno ništa. Predmet je u ladici stajao oko sedam godina, sve dok Marković nije otišao u penziju. Slučaj je sada dodijeljen drugom tužiocu, ali šta je urađeno ne znam, jer kada sam posljednji put kontaktirao sa Tužilaštvom BiH dobio sam kratak odgovor da je predmet u toku - naglasio je Kulić.

Neutješne porodice petorice padobranaca koji su stradali u avionskoj nesreći u banjalučkom naselju Zalužani ne odustaju od traganja za pravdom ni 11 godina kasnije i zrno nade im daje najnovija odluka Tužilaštva.

Nesreća

Avion Padobranskog kluba Banjaluka star oko 40 godina srušio se nedugo poslije polijetanja i to na dijelu auto-moto staze u Zalužanima.

Živote su izgubili pilot Alen Crnalić (24), dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), instruktor Stefan Karanović (24) i padobranci kojima je to trebalo da bude prvi pravi skok Nikola Stević i Srđan Kosić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana