Тужилац: Зељковић путем „Вибера“ уговарао набавку опреме по увећаним цијенама

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Маске и друга медицинска опрема коју је набављао Институт за јавно здравство Републике Српске у вријеме пандемије вируса корона набављене су по енормно увећаним цијенама, а бивши директор Института Бранислав Зељковић бранио се у истрази да ништа о томе не зна иако је био одговорна особа.

Казала је ово у бањалучком Окружном суду на почетку суђења Зељковићу и осталим оптуженима  републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић.

Осим Зељковића у овом случају, познатом као “корона уговори”, оптужени су  и директор фирме „Проконтрол“ Славко Бојић, директор “Промединг” из Лакташа Драган Дубравац те власник Туристичке агенције “Травел фор фан” Саша Марковић.

Оптужницом је обухваћен и  бивши директор бањалучке фирме “Синекс лабораторија” Сани Црљић.

Суђење је почело читањем оптужнице, а тужилац Тадић-Стојисављевић је у уводној ријечи појаснила да су оптужени договарали набавку медицинске опреме и увећање цијена.

Истакла је да тужилаштво има доказе да Зељковић не само да је знао и учествовао у набавци опреме већ је и договарао начине увећања цијена те да ће то доказивати са 70 свједока, вјештацима и 2.425 материјалних доказа.

- Путем „Вибер“ комуникације Зељковић је са Бојићем договарао набавку „КН95“ маски по вишеструко увећаним цијенама. Маске које је набављао конзорцијум удружених фирми „Промединг“ и „Проконтрол“ набављане за 0,356 КМ по комаду, а Институту су наплаћиване по 6,9 КМ по комаду односно за 1.553 одсто више. Бојић је тражио од Дубравца да формира цијену маски по 2,09 КМ по комаду као и 85.000 КМ које су на крају дате Зељковићу - рекла је између осталог тужилац Тадић Стојисављевић те додала да је Бојић Зељковићу предлагао да пријеђу на апликацију „Ви чет“ преко које су договарали набавку опреме.

Појаснила је и да је Зељковић од Марковића, чија је фирма „Трвел фор фан“ набављала медицинска одијела,  тражио девет КМ за свако одијело. Истакла је и да нису испоручена уговорена, већ нека друга одијела чија је цијена увећана као и цијена набавки хируршки маски.

Тужилац Тадић Стојисављевић истакла је да је Зељковић уговорио и набавку термалних камера по вишеструко увећаним цијенама, а да претходно није провјерио да ли су и по којим цијенама доступне на тржишту.

Суђење је прекинуто због нестанка струје тако да није саслушан планирани свједок Драган Обрадовић, а одгођено је и изношење уводних ријечи одбране.

Оптужница, која броји пет тачака,  Зељковића терети да је кршио процедуре јавних набавки те спровео преговарачки поступак без објаве обавјештења за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача по цијенама вишеструко већим од набавних.

Тако су, како се између осталог, наводи у оптужници маске Институту испоручиване по цијени вишој за 1.553,49 одсто у односу на набавну, а медицинска заштитна одијела  по цијени вишој за 351,38 одсто. Термалне камере су Институту наплаћивање по цијени вишој за 198,30 одсто у односу на набавне. На тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио је имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу већем од 1,3 милиона марака.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Суђење су пратили  представници Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ. Рочишту је присуствовао  резидентни правни савјетник у Амбасади САД резидентни правни савјетник  Франк Брадшер (Frank Bradsher) као и његов преводилац.

Мјере

Тужилац Сања Тадић-Стојисављевић на почетку суђења је и предложила одузимање незаконито стечене имовинске користи од оптужених.

Предложено је да се од Бранислава Зељковића одузме 335.000 КМ, од Славка Бојића 241.526, а од Саше Марковића  578.780 КМ и од Санија Црљића 28.700 КМ. Осим тога, за Зељковића је предложена десетогодишња забрана рада и обављања послова директора у јавним предузећима, установама и друштвима.

Зараде

Оптужени су се прије почетка суђења изјаснили о свом материјалном стању, те су навели и шта сада раде и колико зарађују.

Бранислав  Зељковић је рекао да ради као замјеник директора у приватној фирми гдје, како тврди, „има плату од свега 1.200 марака“. Славко Бојић је запослен у фирми "ММС Код“, гдје је генерални менаџер са платом од, како тврди, 1.200 КМ, Сани Црљић има плату од око 1.600 КМ, а Саша Марковић је власник и директор агенције "Травел фор Фан" са, како тврди, платом од 1.200 КМ.

Драган Дубравац, са завршеним економским и правним факултетом, пријавио је да у фирми "Промединг" има плату од свега 700 марака. Бојић је навео да је фирма ""Проконтрол" затворена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана