Tužilac: Zeljković putem „Vibera“ ugovarao nabavku opreme po uvećanim cijenama

Nebojša Tomašević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA – Maske i druga medicinska oprema koju je nabavljao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u vrijeme pandemije virusa korona nabavljene su po enormno uvećanim cijenama, a bivši direktor Instituta Branislav Zeljković branio se u istrazi da ništa o tome ne zna iako je bio odgovorna osoba.

Kazala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja Zeljkoviću i ostalim optuženima  republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

Osim Zeljkovića u ovom slučaju, poznatom kao “korona ugovori”, optuženi su  i direktor firme „Prokontrol“ Slavko Bojić, direktor “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković.

Optužnicom je obuhvaćen i  bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice, a tužilac Tadić-Stojisavljević je u uvodnoj riječi pojasnila da su optuženi dogovarali nabavku medicinske opreme i uvećanje cijena.

Istakla je da tužilaštvo ima dokaze da Zeljković ne samo da je znao i učestvovao u nabavci opreme već je i dogovarao načine uvećanja cijena te da će to dokazivati sa 70 svjedoka, vještacima i 2.425 materijalnih dokaza.

- Putem „Viber“ komunikacije Zeljković je sa Bojićem dogovarao nabavku „KN95“ maski po višestruko uvećanim cijenama. Maske koje je nabavljao konzorcijum udruženih firmi „Promeding“ i „Prokontrol“ nabavljane za 0,356 KM po komadu, a Institutu su naplaćivane po 6,9 KM po komadu odnosno za 1.553 odsto više. Bojić je tražio od Dubravca da formira cijenu maski po 2,09 KM po komadu kao i 85.000 KM koje su na kraju date Zeljkoviću - rekla je između ostalog tužilac Tadić Stojisavljević te dodala da je Bojić Zeljkoviću predlagao da prijeđu na aplikaciju „Vi čet“ preko koje su dogovarali nabavku opreme.

Pojasnila je i da je Zeljković od Markovića, čija je firma „Trvel for fan“ nabavljala medicinska odijela,  tražio devet KM za svako odijelo. Istakla je i da nisu isporučena ugovorena, već neka druga odijela čija je cijena uvećana kao i cijena nabavki hirurški maski.

Tužilac Tadić Stojisavljević istakla je da je Zeljković ugovorio i nabavku termalnih kamera po višestruko uvećanim cijenama, a da prethodno nije provjerio da li su i po kojim cijenama dostupne na tržištu.

Suđenje je prekinuto zbog nestanka struje tako da nije saslušan planirani svjedok Dragan Obradović, a odgođeno je i iznošenje uvodnih riječi odbrane.

Optužnica, koja broji pet tačaka,  Zeljkovića tereti da je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih.

Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne. Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu većem od 1,3 miliona maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Suđenje su pratili  predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH. Ročištu je prisustvovao  rezidentni pravni savjetnik u Ambasadi SAD rezidentni pravni savjetnik  Frank Bradšer (Frank Bradsher) kao i njegov prevodilac.

Mjere

Tužilac Sanja Tadić-Stojisavljević na početku suđenja je i predložila oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi od optuženih.

Predloženo je da se od Branislava Zeljkovića oduzme 335.000 KM, od Slavka Bojića 241.526, a od Saše Markovića  578.780 KM i od Sanija Crljića 28.700 KM. Osim toga, za Zeljkovića je predložena desetogodišnja zabrana rada i obavljanja poslova direktora u javnim preduzećima, ustanovama i društvima.

Zarade

Optuženi su se prije početka suđenja izjasnili o svom materijalnom stanju, te su naveli i šta sada rade i koliko zarađuju.

Branislav  Zeljković je rekao da radi kao zamjenik direktora u privatnoj firmi gdje, kako tvrdi, „ima platu od svega 1.200 maraka“. Slavko Bojić je zaposlen u firmi "MMS Kod“, gdje je generalni menadžer sa platom od, kako tvrdi, 1.200 KM, Sani Crljić ima platu od oko 1.600 KM, a Saša Marković je vlasnik i direktor agencije "Travel for Fan" sa, kako tvrdi, platom od 1.200 KM.

Dragan Dubravac, sa završenim ekonomskim i pravnim fakultetom, prijavio je da u firmi "Promeding" ima platu od svega 700 maraka. Bojić je naveo da je firma ""Prokontrol" zatvorena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana