Траже укидање пресуде за смрт старца, сматрају да је казна преблага

ГС
Траже укидање пресуде за смрт старца, сматрају да је казна преблага

БАЊАЛУКА - Републичко јавно тужилаштво затражило је од Врховног суда Републике Српске да укине првостепену пресуду којом је Богдан Вајукић (24) из Лакташа осуђен на 10 година затвора, јер је насмрт претукао Гојка Веселића (76) у Кољанима код Лакташа и његово тијело бацио у бунар.

Окружни суд у Бањалуци Вајукића је неправоснажно осудио за наношење тешких тјелесних повреда са смртним исходом, иако се оптужницом теретио за тешко убиство на свиреп и подмукао начин.

На жалбеном рочишту републички тужилац Бранко Митровић је истакао да је тужилаштво потпуно незадовољно висином изречене казне, али и преквалификацијом дјела од стране првостепеног вијећа, пише Уна.

"Утисак је да је висина изречене казне помало и компензација, јер се приближила максимуму за кривично дјело тешких повреда. Суд је промијенио квалификацију дјела и сматрамо да то нису могли да учине. Чињенично стање је погрешно утврђено", рекао је Митровић.

Он је нагласио да је тужилаштво Вајукића теретило за тешко убиство на свиреп и подмукао начин.

"То је школски примјер свирепости! Наношење непотребне и прекомјерне физичке патње оштећеном. Оптужени га је више пута ударао, а потом му тјелесном масом, која је тада износила више од 100 килограма, пригњечио грудни кош олако држећи да до посљедице неће доћи", каже Митровић.

Сликовито је појаснио колико је Вајукић снажнији од Веселића, наводећи да је од жртве млађи више од пола вијека.

"Након злочина се вратио у кућу жртве. Ништа није пријавио, већ је уклонио трагове, а тијело бацио у бунар. Због свега предлажем да вијеће укине првостепену пресуду и поступак врати на ново суђење. Опрема ради, уколико остане иста квалификација онда предлажем да му се изрекна максимална казна за то кривично дјело (12 година)", истакао је Митровић, који је остао код свих наводе изнесених у писменој жалби.

Жалбу на првостепену пресуду уложила је и одбрана и то због висине изречене казне коју сматрају превеликом. Вајукићев бранилац, адвокат Вања Лакић, остала је код свих наводе писмене жалбе, не желећи да их у судници додатно образлаже.

"Сматрамо да би се и мањом казном постигла сврха кажњавања. Предлажемо да се жалба тужилаштва одбије", рекла је Лакић.

Вајукић се сложио са свим наводима браниоца.

"Искрено се кајем због свега", рекао је Вајукић, додајући да није имао намјеру да почини кривично дјело.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана