Traže ukidanje presude za smrt starca, smatraju da je kazna preblaga

GS
Traže ukidanje presude za smrt starca, smatraju da je kazna preblaga

BANjALUKA - Republičko javno tužilaštvo zatražilo je od Vrhovnog suda Republike Srpske da ukine prvostepenu presudu kojom je Bogdan Vajukić (24) iz Laktaša osuđen na 10 godina zatvora, jer je nasmrt pretukao Gojka Veselića (76) u Koljanima kod Laktaša i njegovo tijelo bacio u bunar.

Okružni sud u Banjaluci Vajukića je nepravosnažno osudio za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom, iako se optužnicom teretio za teško ubistvo na svirep i podmukao način.

Na žalbenom ročištu republički tužilac Branko Mitrović je istakao da je tužilaštvo potpuno nezadovoljno visinom izrečene kazne, ali i prekvalifikacijom djela od strane prvostepenog vijeća, piše Una.

"Utisak je da je visina izrečene kazne pomalo i kompenzacija, jer se približila maksimumu za krivično djelo teških povreda. Sud je promijenio kvalifikaciju djela i smatramo da to nisu mogli da učine. Činjenično stanje je pogrešno utvrđeno", rekao je Mitrović.

On je naglasio da je tužilaštvo Vajukića teretilo za teško ubistvo na svirep i podmukao način.

"To je školski primjer svireposti! Nanošenje nepotrebne i prekomjerne fizičke patnje oštećenom. Optuženi ga je više puta udarao, a potom mu tjelesnom masom, koja je tada iznosila više od 100 kilograma, prignječio grudni koš olako držeći da do posljedice neće doći", kaže Mitrović.

Slikovito je pojasnio koliko je Vajukić snažniji od Veselića, navodeći da je od žrtve mlađi više od pola vijeka.

"Nakon zločina se vratio u kuću žrtve. Ništa nije prijavio, već je uklonio tragove, a tijelo bacio u bunar. Zbog svega predlažem da vijeće ukine prvostepenu presudu i postupak vrati na novo suđenje. Oprema radi, ukoliko ostane ista kvalifikacija onda predlažem da mu se izrekna maksimalna kazna za to krivično djelo (12 godina)", istakao je Mitrović, koji je ostao kod svih navode iznesenih u pismenoj žalbi.

Žalbu na prvostepenu presudu uložila je i odbrana i to zbog visine izrečene kazne koju smatraju prevelikom. Vajukićev branilac, advokat Vanja Lakić, ostala je kod svih navode pismene žalbe, ne želeći da ih u sudnici dodatno obrazlaže.

"Smatramo da bi se i manjom kaznom postigla svrha kažnjavanja. Predlažemo da se žalba tužilaštva odbije", rekla je Lakić.

Vajukić se složio sa svim navodima branioca.

"Iskreno se kajem zbog svega", rekao je Vajukić, dodajući da nije imao namjeru da počini krivično djelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana