Шверцовали дрогу у Градишци: Подигнута оптужница против ухапшених у акцији "Галерија"

Н. Томашевић
Шверцовали дрогу у Градишци: Подигнута оптужница против ухапшених у акцији "Галерија"

БАЊАЛУКА - Окружно тужилаштво Бањалука подигло је оптужницу против седам особа ухапшених у акцији "Галерија" због сумње да су се бавили шверцом наркотика, потврђено је "Гласу Српске".

Како је саопштено из Тужилаштва, оптужени су Саша Липовац, Страхиња Дринић, Мирко Радак, Огњен Шобот, Данијел Тодоровић, те професор Александар Грандић те Никиола Јанковић који се брани са слободе.

Све их терете за кривично дјело неовлаштена производња и промет опојним дрогама, док се Дринић, Тодоровић,Шобот и  Грандић за омогућавање уживања опојних дрога.

- Оптужница је прослијеђена на потврђивање Окружном суду у Бањалуци. Затражено продужење притвора за осумњичене Липовца, Дринића, Радака Тодоровића, Шобота  и Грандића јер постоје нарочите околности које оправдавају бојазан да ће осумњичени поновити кривично дјело-рекли су у Тужилаштву.

С обзиром да оптужница није потврђена она није доступна јавности, а сви поменути су ухапшени  у октобру прошле године због сумње да су од друге половине 2022. године до момента хапшења 11. октобра на подручју Градишке неовлаштено набављали и продавали кокаин, спид, екстази и марихуану.

Према ранијим информацијама из истраге, дрогу су између осталог, продавали у кафићу "Галерија" у власништву Дринића, а  по коме је акција и добила име. Према прикупљеним подацима у истрази наркотике су продавали у зависности од количине по цијенама од 100 па до 450 КМ.

Након хапшења у притвору су завршили сви сем Јанковића. Како се наводи у истражним списима Липовац је кокаин предавао Дринићу, Радаку, Јанковићу, Шоботи и Тодоровићу који су је затим продавали купцима зависно од количине по цијенама од 100 па до 450 КМ. Наркотике је, како сумња Тужилаштво,  продавао и сам Липовац и то по цијени од 200 евра.  Јанковића, како стоји у истражним списима, терете  да  је преузети кокаин ради даље продаје предавао Радаку у његовом фризерском салон, а који му је за куповину наркотика  предавао од 300 до 600 КМ. Истрагом су прикупљени поаци на опснову којих се Дринић сумњичи   да  је између осталог у неколико наврата продао кокаин и у свом локалу "Галерија" у Градишци. Професора Грандића између осталог сумњиче да је у свом стану чувао спид који му је оставио Радак коме је он дао 50 КМ на име дијела дроге.

Како сазнајемо, тужилаштво даље терети Дринића да је дрогу давао другима да уживају у његовој кафани "Галерија", док Шобота терете да је наркотике давао на уживање у свом локалу "Оликс". Тодоровића сумњиче да је наркотике давао другима да конзумирају у стану који је користио.

Акција "Галерија" спроведена je на подручју Градишке, а усмјерена је на откривање криминалне групе која се бавила трговином наркотика. Током те акције било је ухапшено 10 осумњичених,  заплијењено је  око 28 грама кокаина и 400 грама спида, као и таблете екстазија. Одузети су оружје, новац и провалнички професионални алат, а  акција је резултат вишемјесечне истраге.  Током акције су како сазнајемо поједини осумњичени тајно праћени, а надзирана је и кафана "Галерија".

ДОСИЈЕ

Већина осумњичених позната је од раније по кривичним дјелима и осуђивана.

Саша Липовац иза себе има двије пресуде за тешку крађу, изазивање опште опасности, неовлаштену производњу и промет опојниh дрога, а одлежао је казну од десет година затвора због ратног злочина над Бошњацима. Мирко Радак је осуђиван за неовлаштену производњу и промет опојним дрогама на новчану казну као и за угрожавање јавног саобраћаја. Данијел Тодоровић између осталог осуђиван је за искориштавање дјеце и малољетних лица за порнографију, превару, кривотворење исправе. Огњен Шобота је осуђиван за кривично дјело тјелесна повреда на новчану казну. Страхиња Дринић и професор Александар Грандић нису осуђивани до сада. Грандић је крајем априла ове године ухапшен  због посједовања 400 грама "спида", марихуане, те екстазија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана