Švercovali drogu u Gradišci: Podignuta optužnica protiv uhapšenih u akciji "Galerija"

N. Tomašević
Švercovali drogu u Gradišci: Podignuta optužnica protiv uhapšenih u akciji "Galerija"

BANjALUKA - Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv sedam osoba uhapšenih u akciji "Galerija" zbog sumnje da su se bavili švercom narkotika, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, optuženi su Saša Lipovac, Strahinja Drinić, Mirko Radak, Ognjen Šobot, Danijel Todorović, te profesor Aleksandar Grandić te Nikiola Janković koji se brani sa slobode.

Sve ih terete za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama, dok se Drinić, Todorović,Šobot i  Grandić za omogućavanje uživanja opojnih droga.

- Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Okružnom sudu u Banjaluci. Zatraženo produženje pritvora za osumnjičene Lipovca, Drinića, Radaka Todorovića, Šobota  i Grandića jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo-rekli su u Tužilaštvu.

S obzirom da optužnica nije potvrđena ona nije dostupna javnosti, a svi pomenuti su uhapšeni  u oktobru prošle godine zbog sumnje da su od druge polovine 2022. godine do momenta hapšenja 11. oktobra na području Gradiške neovlašteno nabavljali i prodavali kokain, spid, ekstazi i marihuanu.

Prema ranijim informacijama iz istrage, drogu su između ostalog, prodavali u kafiću "Galerija" u vlasništvu Drinića, a  po kome je akcija i dobila ime. Prema prikupljenim podacima u istrazi narkotike su prodavali u zavisnosti od količine po cijenama od 100 pa do 450 KM.

Nakon hapšenja u pritvoru su završili svi sem Jankovića. Kako se navodi u istražnim spisima Lipovac je kokain predavao Driniću, Radaku, Jankoviću, Šoboti i Todoroviću koji su je zatim prodavali kupcima zavisno od količine po cijenama od 100 pa do 450 KM. Narkotike je, kako sumnja Tužilaštvo,  prodavao i sam Lipovac i to po cijeni od 200 evra.  Jankovića, kako stoji u istražnim spisima, terete  da  je preuzeti kokain radi dalje prodaje predavao Radaku u njegovom frizerskom salon, a koji mu je za kupovinu narkotika  predavao od 300 do 600 KM. Istragom su prikupljeni poaci na opsnovu kojih se Drinić sumnjiči   da  je između ostalog u nekoliko navrata prodao kokain i u svom lokalu "Galerija" u Gradišci. Profesora Grandića između ostalog sumnjiče da je u svom stanu čuvao spid koji mu je ostavio Radak kome je on dao 50 KM na ime dijela droge.

Kako saznajemo, tužilaštvo dalje tereti Drinića da je drogu davao drugima da uživaju u njegovoj kafani "Galerija", dok Šobota terete da je narkotike davao na uživanje u svom lokalu "Oliks". Todorovića sumnjiče da je narkotike davao drugima da konzumiraju u stanu koji je koristio.

Akcija "Galerija" sprovedena je na području Gradiške, a usmjerena je na otkrivanje kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkotika. Tokom te akcije bilo je uhapšeno 10 osumnjičenih,  zaplijenjeno je  oko 28 grama kokaina i 400 grama spida, kao i tablete ekstazija. Oduzeti su oružje, novac i provalnički profesionalni alat, a  akcija je rezultat višemjesečne istrage.  Tokom akcije su kako saznajemo pojedini osumnjičeni tajno praćeni, a nadzirana je i kafana "Galerija".

DOSIJE

Većina osumnjičenih poznata je od ranije po krivičnim djelima i osuđivana.

Saša Lipovac iza sebe ima dvije presude za tešku krađu, izazivanje opšte opasnosti, neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga, a odležao je kaznu od deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima. Mirko Radak je osuđivan za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnim drogama na novčanu kaznu kao i za ugrožavanje javnog saobraćaja. Danijel Todorović između ostalog osuđivan je za iskorištavanje djece i maloljetnih lica za pornografiju, prevaru, krivotvorenje isprave. Ognjen Šobota je osuđivan za krivično djelo tjelesna povreda na novčanu kaznu. Strahinja Drinić i profesor Aleksandar Grandić nisu osuđivani do sada. Grandić je krajem aprila ove godine uhapšen  zbog posjedovanja 400 grama "spida", marihuane, te ekstazija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana