Суђење ухапшенима због шверца дроге у акцији “Језеро 2”: Првооптужени најавио признање кривице

Небојша Томашевић
Суђење ухапшенима због шверца дроге у акцији “Језеро 2”: Првооптужени најавио признање кривице

БАЊАЛУКА - Миралем Ахмечковић (39) из Језера, првооптужени за шверц наркотика у предмету “Језеро 2”, најавио је да ће признати кривицу.

Његов адвокат Раде Ћулибрк вијећу бањалучког Окружног суда је казао да преговарају са Окружним тужилаштвом о закључењу споразума те да би то требало да буде завршено до сљедећег рочишта.

Осим Ахмечковића, у овом случају оптужени су Адис Пипић (40), Елвир Халаба (49) и Вахидин Халиловић (41) из Јајца. Оптужница их терети да су од почетка 2019. до јуна 2020. године продавали марихуану на подручју општина Шипово, Језеро и Јајце.

Након најаве признања првооптуженог суђење је настављено саслушањем свједока тужилаштва који су донекле измијенили изјаве из истраге. Свједок Елвир Спахић је пред судијама истакао да од оптуженог Пипића није куповао дрогу нити је знао да он продаје наркотике. Тужилац Далибор Врећо га је подсјетио да је у истрази другачије говорио те му прочитао његову изјаву у којој стоји да је знао да Пипић може набавити марихуану и да је од њега два пута купио наркотике за по 20 марака. Спахић је затим признао да је од Пипића узео дрогу, али да ју је касније платио.

- То је био усмени договор, узео сам дрогу, али нисам дао тада новац. Некад касније сам дао по 20 КМ - казао је Спахић.

Свједок Седин Жуна казао је да је с Пипићем два пута испушио џоинт, али да му га он није продао, већ да је сам узео.

- Дружили смо се и ја узмем пиће, а он је донио и пушио траву. Сједили смо једном у парку, а други пут код игралишта средње школе у Јајцу. Питао сам га шта му је то и узео сам од њега те пушио. Није ми нудио на продају и нисам плаћао - рекао је Жуна.

Он је такође у истрази говорио другачије те рекао да је с Пипићем четири пута пушио џоинт.

Свједок Џевад Пачавар потврдио је да су једне прилике лани у љето код њега дошли Ахмечковић и Халиловић који су донијели по џоинт.

- Они су то извадили и ја сам узео и пушио, није ме нико нудио и тјерао - рекао је Пачавар.

Према оптужници, Ахмечковић је од њему познатих лица набављао дрогу и у више наврата је продао Пипићу и Халаби, те З. Е., Х. А., Н. Е., као и малољетном Ј. Ф. по цијени од 10 марака за грам. У оптужници стоји да је Пипић продао дрогу коју би преузео од Ахмечковића и то на игралишту у кругу средње школе “Никола Шоп” у Јајцу. Марихуану је продао С. Е. за износе од по 20 КМ, док је за 50 КМ продао Х. А., а једном приликом је преносио два пакетића марихуане. Халабу терете да је у више наврата продао марихуану, коју је преузео од Ахмечковића, те да ју је преносио упаковану у мање пакетиће. Халиловићу је на терет стављено да је са Ахмечковићем набавио дрогу коју су ради даље продаје сакрили у тапацирунг врата гепека “фијат пунта”. Ахмечковића и Халиловића још терете да су у мјесту Бешњево у Шипову у кући дали џоинт Г. А. који су заједно пушили. Ахмечковићу се додатно ставља на терет да је код куће у Љољићима у општини Језеро омогућавао уживање марихуане Халиловићу и лицу П. Џ. Сви оптужени су ухапшени у акцији “Језеро 2” 21. јуна 2020. године, а током акције заплијењено је око пола килограма марихуане.

Кашњење

Оптужена петорка на рочиште је каснила петнаестак минута иако су сви били испред суда у вријеме када је оно требало да почне. Судија Благоја Драгосављевић их је упозорио да је то непоштовање суда те питао зашто нису ушли у судницу на вријеме. Миралем Ахмечковић, Адис Пипић те Елвир Халаба су казали да немају објашњење зашто су чекали испред суда и нису ушли на вријеме. Вахидин Халиловић је рекао да су чекали да их судска полиција позове јер су их тако и на ранијем рочишту позивали да уђу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана