Suđenje uhapšenima zbog šverca droge u akciji “Jezero 2”: Prvooptuženi najavio priznanje krivice

Nebojša Tomašević
Suđenje uhapšenima zbog šverca droge u akciji “Jezero 2”: Prvooptuženi najavio priznanje krivice

BANjALUKA - Miralem Ahmečković (39) iz Jezera, prvooptuženi za šverc narkotika u predmetu “Jezero 2”, najavio je da će priznati krivicu.

Njegov advokat Rade Ćulibrk vijeću banjalučkog Okružnog suda je kazao da pregovaraju sa Okružnim tužilaštvom o zaključenju sporazuma te da bi to trebalo da bude završeno do sljedećeg ročišta.

Osim Ahmečkovića, u ovom slučaju optuženi su Adis Pipić (40), Elvir Halaba (49) i Vahidin Halilović (41) iz Jajca. Optužnica ih tereti da su od početka 2019. do juna 2020. godine prodavali marihuanu na području opština Šipovo, Jezero i Jajce.

Nakon najave priznanja prvooptuženog suđenje je nastavljeno saslušanjem svjedoka tužilaštva koji su donekle izmijenili izjave iz istrage. Svjedok Elvir Spahić je pred sudijama istakao da od optuženog Pipića nije kupovao drogu niti je znao da on prodaje narkotike. Tužilac Dalibor Vrećo ga je podsjetio da je u istrazi drugačije govorio te mu pročitao njegovu izjavu u kojoj stoji da je znao da Pipić može nabaviti marihuanu i da je od njega dva puta kupio narkotike za po 20 maraka. Spahić je zatim priznao da je od Pipića uzeo drogu, ali da ju je kasnije platio.

- To je bio usmeni dogovor, uzeo sam drogu, ali nisam dao tada novac. Nekad kasnije sam dao po 20 KM - kazao je Spahić.

Svjedok Sedin Žuna kazao je da je s Pipićem dva puta ispušio džoint, ali da mu ga on nije prodao, već da je sam uzeo.

- Družili smo se i ja uzmem piće, a on je donio i pušio travu. Sjedili smo jednom u parku, a drugi put kod igrališta srednje škole u Jajcu. Pitao sam ga šta mu je to i uzeo sam od njega te pušio. Nije mi nudio na prodaju i nisam plaćao - rekao je Žuna.

On je takođe u istrazi govorio drugačije te rekao da je s Pipićem četiri puta pušio džoint.

Svjedok Dževad Pačavar potvrdio je da su jedne prilike lani u ljeto kod njega došli Ahmečković i Halilović koji su donijeli po džoint.

- Oni su to izvadili i ja sam uzeo i pušio, nije me niko nudio i tjerao - rekao je Pačavar.

Prema optužnici, Ahmečković je od njemu poznatih lica nabavljao drogu i u više navrata je prodao Pipiću i Halabi, te Z. E., H. A., N. E., kao i maloljetnom J. F. po cijeni od 10 maraka za gram. U optužnici stoji da je Pipić prodao drogu koju bi preuzeo od Ahmečkovića i to na igralištu u krugu srednje škole “Nikola Šop” u Jajcu. Marihuanu je prodao S. E. za iznose od po 20 KM, dok je za 50 KM prodao H. A., a jednom prilikom je prenosio dva paketića marihuane. Halabu terete da je u više navrata prodao marihuanu, koju je preuzeo od Ahmečkovića, te da ju je prenosio upakovanu u manje paketiće. Haliloviću je na teret stavljeno da je sa Ahmečkovićem nabavio drogu koju su radi dalje prodaje sakrili u tapacirung vrata gepeka “fijat punta”. Ahmečkovića i Halilovića još terete da su u mjestu Bešnjevo u Šipovu u kući dali džoint G. A. koji su zajedno pušili. Ahmečkoviću se dodatno stavlja na teret da je kod kuće u Ljoljićima u opštini Jezero omogućavao uživanje marihuane Haliloviću i licu P. Dž. Svi optuženi su uhapšeni u akciji “Jezero 2” 21. juna 2020. godine, a tokom akcije zaplijenjeno je oko pola kilograma marihuane.

Kašnjenje

Optužena petorka na ročište je kasnila petnaestak minuta iako su svi bili ispred suda u vrijeme kada je ono trebalo da počne. Sudija Blagoja Dragosavljević ih je upozorio da je to nepoštovanje suda te pitao zašto nisu ušli u sudnicu na vrijeme. Miralem Ahmečković, Adis Pipić te Elvir Halaba su kazali da nemaju objašnjenje zašto su čekali ispred suda i nisu ušli na vrijeme. Vahidin Halilović je rekao da su čekali da ih sudska policija pozove jer su ih tako i na ranijem ročištu pozivali da uđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana