Суђење у афери "Балкан инвестмент банка": Бивша директорица сектора преговара о признању кривице

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Бивша директорица кредитног сектора некадашње Балкан инвестмент банке Снежана Милуновић (41) из Бањалуке, оптужена да је злоупотребом овлашћења омогућила да више фирми незаконито добије кредит, преговара са Републичким тужилаштвом да призна кривицу.

Ово је речено у бањалучком Окружном суду на суђењу Милуновићевој коју тужилаштво терети за продужено кривично дјело злоупотреба овлашћења у приведи. Након обавијести о преговорима, суђење је настављено изношењем материјалних доказа и докумената прикупљених током истраге.

Милуновићева, која је била и члан кредитног одбора банке, оптужена је са још 22 особе, међу којима је 13 држављана Литваније.

На терет им је стављено да су разним злоупотребама при додјели о одобравању кредита оштетили БИБ за више од 50 милиона евра.

Републички тужилац Свјетлана Бијелић суду је предала више приједлога одлука о одобрењу кредита појединим фирмама које је потписала оптужена. На основу тих приједлога, према документима које је тужилац суду приложила, кредити су одобравани иако фирме нису испуњавале услове и нису биле кредитно способне. Бијелићева је истакла да та документација доказује да су кредити које давала Балкан инвестмент банка одобрени без поштовања процедура банке и закона те да клијенти нису испуњавали услове. Она је, између осталих, суду предала приједлог о одобравању кредита фирми за куповину некретнине од банке, а та некретнина је наведена као гарант враћања кредита.

У афери "Балкан инвестмент банка" суди се само држављанима БиХ, јер су Литванци недоступни. Првотужени је бивши директор БИБ, Литванац Единас Навицкас. Оптужене тужилаштво терети да су од 2008. до 2013. као припадници злочиначког удружења, на чијем је челу био Навицкас, и појединачно кршили закон и правила пословања те на тај начин другим правним лицима прибавили знатну имовинску корист, на штету Балкан инвестмент банке, а касније Банке Српске у стечају. Банка је њиховим злоупотребама оштећена за више од 50 милиона евра. Измјеном оптужнице Милуновићевој је "скинуто" кривично дјело организовани криминал.

Осуђени

У предмету "Балкан инвестмент банка" на основу признања кривице до сада је осуђена већина оптужених из БиХ. Бивши шеф осигурања и руководилац Одјела за набавку банке Милорад Гранулић добио је шест месеци затвора за помагање у продуженом кривичном дјелу злоупотребе овлашћења у привреди. На новчане и условне казне због помагања злочиначком удружењу у злоупотребама осуђени су Владимир Петровић, Винка Гранулић, Горана Кецман и Нада Јеличић, те Бојан Карановић, Исмар Жмирић и Бранко Панчић. Сви су осуђени након што су с тужилаштвом закључили споразуме о признању кривице. Њима се на терет стављало помагање у злоупотреби службеног положаја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана