Suđenje u aferi "Balkan investment banka": Bivša direktorica sektora pregovara o priznanju krivice

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Bivša direktorica kreditnog sektora nekadašnje Balkan investment banke Snežana Milunović (41) iz Banjaluke, optužena da je zloupotrebom ovlašćenja omogućila da više firmi nezakonito dobije kredit, pregovara sa Republičkim tužilaštvom da prizna krivicu.

Ovo je rečeno u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Milunovićevoj koju tužilaštvo tereti za produženo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privedi. Nakon obavijesti o pregovorima, suđenje je nastavljeno iznošenjem materijalnih dokaza i dokumenata prikupljenih tokom istrage.

Milunovićeva, koja je bila i član kreditnog odbora banke, optužena je sa još 22 osobe, među kojima je 13 državljana Litvanije.

Na teret im je stavljeno da su raznim zloupotrebama pri dodjeli o odobravanju kredita oštetili BIB za više od 50 miliona evra.

Republički tužilac Svjetlana Bijelić sudu je predala više prijedloga odluka o odobrenju kredita pojedinim firmama koje je potpisala optužena. Na osnovu tih prijedloga, prema dokumentima koje je tužilac sudu priložila, krediti su odobravani iako firme nisu ispunjavale uslove i nisu bile kreditno sposobne. Bijelićeva je istakla da ta dokumentacija dokazuje da su krediti koje davala Balkan investment banka odobreni bez poštovanja procedura banke i zakona te da klijenti nisu ispunjavali uslove. Ona je, između ostalih, sudu predala prijedlog o odobravanju kredita firmi za kupovinu nekretnine od banke, a ta nekretnina je navedena kao garant vraćanja kredita.

U aferi "Balkan investment banka" sudi se samo državljanima BiH, jer su Litvanci nedostupni. Prvotuženi je bivši direktor BIB, Litvanac Edinas Navickas. Optužene tužilaštvo tereti da su od 2008. do 2013. kao pripadnici zločinačkog udruženja, na čijem je čelu bio Navickas, i pojedinačno kršili zakon i pravila poslovanja te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, na štetu Balkan investment banke, a kasnije Banke Srpske u stečaju. Banka je njihovim zloupotrebama oštećena za više od 50 miliona evra. Izmjenom optužnice Milunovićevoj je "skinuto" krivično djelo organizovani kriminal.

Osuđeni

U predmetu "Balkan investment banka" na osnovu priznanja krivice do sada je osuđena većina optuženih iz BiH. Bivši šef osiguranja i rukovodilac Odjela za nabavku banke Milorad Granulić dobio je šest meseci zatvora za pomaganje u produženom krivičnom djelu zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Na novčane i uslovne kazne zbog pomaganja zločinačkom udruženju u zloupotrebama osuđeni su Vladimir Petrović, Vinka Granulić, Gorana Kecman i Nada Jeličić, te Bojan Karanović, Ismar Žmirić i Branko Pančić. Svi su osuđeni nakon što su s tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice. Njima se na teret stavljalo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana