Суђење Синиши Шакићу: Кинез прије хапшења био саслушан као свједок

Небојша Томашевић
Суђење Синиши Шакићу: Кинез прије хапшења био саслушан као свједок

БАЊАЛУКА - Синиша Шакић звани Кинез (36), оптужен за убиство Славише Ћулума (36), прво је саслушан као свједок злочина, а онда три дана након тога ухапшен је због сумње да је починио тај злочин.

Ово су истакли његови браниоци у бањалучком Окружном суду, коментаришући материјалне доказе које је на суђењу извела републички тужилац Сњежана Петковић.

- Он није био осумњичен и није се предао, већ је ухапшен три дана након што је саслушан као свједок. Прије њега је приведено 15 лица - рекао је адвокат Небојша Пантић, Шакићев бранилац.

Петковићева је истакла да се осумњичени био предао и да је за њим била расписана потрага у којој је наведено кривично дјело тешко убиство и упутства да га треба хапсити. 

- Он је саслушан као свједок и чекао се налаз ДНК анализе. Када је то стигло, ишло се на лишење слободе - појаснила је Петковићева.

Осим тога она је предочила доказе да су од Шакића одузете мотоциклистичке кациге на којима су нађени трагови барута, али и "BMW" и мотоцикл "јамаха". Потврдила је да одузете кациге нису коришћене при извршењу тешког убиства. Казала је и да одузети "BMW" и мотор "јамаха" нису вјештачени.

Браниоце оптуженог Шакића адвоката Пантића и Жељка Шурлана интересовало је шта се доказује у вези са одузетим возилима и да ли су у њима нађени трагови везани за убиство.

Петковићева је одговорила да нису нађени трагови, али да су возило и мотоцикл изузети током истраге и претреса.

- Та возила нису повезана са кривичним дјелом, али нормално је да оно, што се пронађе током претреса и изузме, буде доказ. Осим тога, тим доказујемо да он није тим возилима напустио Српску, а и да у њима ништа није нађено - рекла је Петковићева.

Тужилац је одустала од извођења 23 материјална доказа, а углавном се радило о видео-снимцима надзорних камера о кретању мотоцикла који су, како тврди тужилаштво, возиле убице, а који нису вјештачени.

Она је суду предала доказе о изузимању снимака који су коришћени и на прошлом рочишту приказани суду. Одбрана је приговорила и овом доказу, јер сматра да снимци нису изузети законито пошто нема судске наредбе за преглед и изузимање снимака као ни записника о томе. Тужилаштво је јуче извело већину материјалних доказа и остали су само они који се тичу ДНК и вјештачења видео-снимака. 

Први налаз урадио је Душан Кецкаревић, али одбрана и тужилаштво још нису добили прилоге уз њега па ће његово саслушање бити одгођено док то не стигне. Снимке је вјештачио Грегор Ковач из Словеније и он ће на сљедећем рочишту образлагати свој налаз.

Шакића терете да је Славишу Ћулума усмртио у Драгочају 15. маја лани са непознатом особом. 

У оптужници стоји да су они  припремили засједу недалеко од куће жртве  у шуми у Драгочају и када је Ћулум наишао на њега су из двије аутоматске пушке испалили 22 хица и усмртили га. 

Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђао мјесто  планираног напада.

МОТИВ

Мотив за убиство Славише Ћулума може се наћи у пресудама за убиство његовог брата Недељка и пресуди Синиши Шакићу, изјавила је Сњежана Петковић. 

Она је као материјалне доказе, уложила пресуду Основног суда у Бањалуци по којој је Кинез правоснажно осуђен због више кривичних дјела, а међу којима је и пуцњава у којој је рањен покојни Славиша Ћулум. 

Предала је и пресуду за убиство Недељка Ћулума, а по којој је Јован Јошило ослобођен кривице. Петковићева је изјавила да се из њих вуче мотив Славишиног убиства. 

Шакићев адвокат Небојша Пантић је рекао да се у пресуди за Недељково убиство нигдје не спомиње Шакић и да он у том случају није био чак ни свједок, нити оптужени због чега нема никаквог мотива у томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана