Suđenje Siniši Šakiću: Kinez prije hapšenja bio saslušan kao svjedok

Nebojša Tomašević
Suđenje Siniši Šakiću: Kinez prije hapšenja bio saslušan kao svjedok

BANjALUKA - Siniša Šakić zvani Kinez (36), optužen za ubistvo Slaviše Ćuluma (36), prvo je saslušan kao svjedok zločina, a onda tri dana nakon toga uhapšen je zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Ovo su istakli njegovi branioci u banjalučkom Okružnom sudu, komentarišući materijalne dokaze koje je na suđenju izvela republički tužilac Snježana Petković.

- On nije bio osumnjičen i nije se predao, već je uhapšen tri dana nakon što je saslušan kao svjedok. Prije njega je privedeno 15 lica - rekao je advokat Nebojša Pantić, Šakićev branilac.

Petkovićeva je istakla da se osumnjičeni bio predao i da je za njim bila raspisana potraga u kojoj je navedeno krivično djelo teško ubistvo i uputstva da ga treba hapsiti. 

- On je saslušan kao svjedok i čekao se nalaz DNK analize. Kada je to stiglo, išlo se na lišenje slobode - pojasnila je Petkovićeva.

Osim toga ona je predočila dokaze da su od Šakića oduzete motociklističke kacige na kojima su nađeni tragovi baruta, ali i "BMW" i motocikl "jamaha". Potvrdila je da oduzete kacige nisu korišćene pri izvršenju teškog ubistva. Kazala je i da oduzeti "BMW" i motor "jamaha" nisu vještačeni.

Branioce optuženog Šakića advokata Pantića i Željka Šurlana interesovalo je šta se dokazuje u vezi sa oduzetim vozilima i da li su u njima nađeni tragovi vezani za ubistvo.

Petkovićeva je odgovorila da nisu nađeni tragovi, ali da su vozilo i motocikl izuzeti tokom istrage i pretresa.

- Ta vozila nisu povezana sa krivičnim djelom, ali normalno je da ono, što se pronađe tokom pretresa i izuzme, bude dokaz. Osim toga, tim dokazujemo da on nije tim vozilima napustio Srpsku, a i da u njima ništa nije nađeno - rekla je Petkovićeva.

Tužilac je odustala od izvođenja 23 materijalna dokaza, a uglavnom se radilo o video-snimcima nadzornih kamera o kretanju motocikla koji su, kako tvrdi tužilaštvo, vozile ubice, a koji nisu vještačeni.

Ona je sudu predala dokaze o izuzimanju snimaka koji su korišćeni i na prošlom ročištu prikazani sudu. Odbrana je prigovorila i ovom dokazu, jer smatra da snimci nisu izuzeti zakonito pošto nema sudske naredbe za pregled i izuzimanje snimaka kao ni zapisnika o tome. Tužilaštvo je juče izvelo većinu materijalnih dokaza i ostali su samo oni koji se tiču DNK i vještačenja video-snimaka. 

Prvi nalaz uradio je Dušan Keckarević, ali odbrana i tužilaštvo još nisu dobili priloge uz njega pa će njegovo saslušanje biti odgođeno dok to ne stigne. Snimke je vještačio Gregor Kovač iz Slovenije i on će na sljedećem ročištu obrazlagati svoj nalaz.

Šakića terete da je Slavišu Ćuluma usmrtio u Dragočaju 15. maja lani sa nepoznatom osobom. 

U optužnici stoji da su oni  pripremili zasjedu nedaleko od kuće žrtve  u šumi u Dragočaju i kada je Ćulum naišao na njega su iz dvije automatske puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. 

Navodi se da su zločin pripremili te nabavili oružje, municiju i motocikl s kojim je izviđao mjesto  planiranog napada.

MOTIV

Motiv za ubistvo Slaviše Ćuluma može se naći u presudama za ubistvo njegovog brata Nedeljka i presudi Siniši Šakiću, izjavila je Snježana Petković. 

Ona je kao materijalne dokaze, uložila presudu Osnovnog suda u Banjaluci po kojoj je Kinez pravosnažno osuđen zbog više krivičnih djela, a među kojima je i pucnjava u kojoj je ranjen pokojni Slaviša Ćulum. 

Predala je i presudu za ubistvo Nedeljka Ćuluma, a po kojoj je Jovan Jošilo oslobođen krivice. Petkovićeva je izjavila da se iz njih vuče motiv Slavišinog ubistva. 

Šakićev advokat Nebojša Pantić je rekao da se u presudi za Nedeljkovo ubistvo nigdje ne spominje Šakić i da on u tom slučaju nije bio čak ni svjedok, niti optuženi zbog čega nema nikakvog motiva u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana