Суд БиХ продужио притвор оптуженoм за шверц дрогом: Матковић остаје иза решетака

Н.Т.
Суд БиХ продужио притвор оптуженoм за шверц дрогом: Матковић остаје иза решетака

САРАЈЕВО - Суд БиХ, након потврђивања оптужнице, продужио је притвор Милану Матковићу из Требиња коме се на терет ставља организовани међународни шверц великих количина наркотика, прање новца, планирање убистава и фалсификовање исправе.

Како је саопштено из Суда притвор му је продужен због бојазни од бјекства, тежине кривичног дјела и бојазни да ће поновити или довршити кривично дјело.

Према судском рјешењу  притвор оптуженом може трајати три године од дана потврђивања оптужнице или до новог рјешења. Наводи се да ће се контрола оправданости притвора вршити свака два мјесеца.

Матковића оптужница терети да је од половине 2020. до краја 2021. организовао криминалну групу која је дјеловала на подручју Аустрије, Хрватске, Швицарске, Шпаније, Низоземске, Њемачке. Поједини чланови су били активни и у државама Јужне Америке. У оптужници се наводи да је Матковић у више наврата учествовао у организовању и кријумчарењу више десетина килограма кокаина и марихуане. Матковића се терети и за организовање, планирање и припрему убистава и ликвидација лица у Новом Саду и Београду. Такође на терет му се ставља да је нелегално зарађеним новцем ради прикривања поријекла куповао некретнине на подручју Мостара, Требиња и Херцеговине. Матковић је у жижу јавности доспио и средином јануара, када је у затвору у Војковићима, заједно са још тројицом притвореника, ступио у штрајк глађу. Тада је сам себи пробио усну федером из оловке, а на штрајк се одлучио, како су казали његови адвокати, због наводних притисака које група трпи у оквиру саме истраге. Након тога избо се ножем у болничком стационару затвора у Војковићима. Матковићева група је разоткривена након дешифровањем апликација Скај и Аном.

У порукама, које су чланови групе размјењивали, помињано је убиство Миљана Видовића и Раде Ашћерића, а договаране су набавке великих количина дроге, односно  350 килограма  које су наводно плаћени помоћу токена. Матковић је у једној од порука написао: "Скај се чита и све се види, па и убиства".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана