Sud BiH produžio pritvor optuženom za šverc drogom: Matković ostaje iza rešetaka

N.T.
Sud BiH produžio pritvor optuženom za šverc drogom: Matković ostaje iza rešetaka

SARAJEVO - Sud BiH, nakon potvrđivanja optužnice, produžio je pritvor Milanu Matkoviću iz Trebinja kome se na teret stavlja organizovani međunarodni šverc velikih količina narkotika, pranje novca, planiranje ubistava i falsifikovanje isprave.

Kako je saopšteno iz Suda pritvor mu je produžen zbog bojazni od bjekstva, težine krivičnog djela i bojazni da će ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Prema sudskom rješenju  pritvor optuženom može trajati tri godine od dana potvrđivanja optužnice ili do novog rješenja. Navodi se da će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti svaka dva mjeseca.

Matkovića optužnica tereti da je od polovine 2020. do kraja 2021. organizovao kriminalnu grupu koja je djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švicarske, Španije, Nizozemske, Njemačke. Pojedini članovi su bili aktivni i u državama Južne Amerike. U optužnici se navodi da je Matković u više navrata učestvovao u organizovanju i krijumčarenju više desetina kilograma kokaina i marihuane. Matkovića se tereti i za organizovanje, planiranje i pripremu ubistava i likvidacija lica u Novom Sadu i Beogradu. Takođe na teret mu se stavlja da je nelegalno zarađenim novcem radi prikrivanja porijekla kupovao nekretnine na području Mostara, Trebinja i Hercegovine. Matković je u žižu javnosti dospio i sredinom januara, kada je u zatvoru u Vojkovićima, zajedno sa još trojicom pritvorenika, stupio u štrajk glađu. Tada je sam sebi probio usnu federom iz olovke, a na štrajk se odlučio, kako su kazali njegovi advokati, zbog navodnih pritisaka koje grupa trpi u okviru same istrage. Nakon toga izbo se nožem u bolničkom stacionaru zatvora u Vojkovićima. Matkovićeva grupa je razotkrivena nakon dešifrovanjem aplikacija Skaj i Anom.

U porukama, koje su članovi grupe razmjenjivali, pominjano je ubistvo Miljana Vidovića i Rade Ašćerića, a dogovarane su nabavke velikih količina droge, odnosno  350 kilograma  koje su navodno plaćeni pomoću tokena. Matković je u jednoj od poruka napisao: "Skaj se čita i sve se vidi, pa i ubistva".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana