Стручном сараднику тужилаштва три године затвора за примање мита

Небојша Томашевић
Стручном сараднику тужилаштва три године затвора за примање мита

БАЊАЛУКА - Суспендовани стручни сарадник у Окружном тужилаштву Тарик Хаџибеговић осуђен је у бањалучком Окружном суду на три године затвора јер је узео мито од 3.500 евра од Сенада Зејнића како би "погурао" истрагу против особа које су од његовог сина изнудиле велики износ новца!

Осим затворске казне изречена је петогодишња мјера забране обављања послова у судовима  и тужилаштвима као и на руководећим положајима у јавним предузећима и органима јавне и локалне управе.

Вријеме проведено у затвору не рачуна се у трајање ове мјере.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић. Током истицања пресуде Хаџибеговић је био видно нервозан.

Оптужница је Хаджибеговића теретила је да је од Зејнића узео и двије тегле намаза нутеле, али приликом изрицања пресуде судија то није поменуо.

Према пресуди Хаџибеговић је више пута путем телефона разговарао и састајао се са Зејнићем у предмету истраге коју је водио против Николе Бајића осумњиченог да је од Зејнићевог сина изнудио новац. 

Наводи се да је Зејнићу преносио информације у вези истраге,  а затим тражио мито како би наставио истрагу и предмет не би ставио у ладицу. 

Хаџибеговић је поменуту истрагу водио од 25. марта 2021. године до 2. новембра 2021. године у својству службеног лица, као стручни сарадник Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци. 

У оптужници стоји да је он 15. октобра лани од оштећеног Сенада Зејнића тражио и узео 500 евра, а 2. новембра исте године још 3.000 евра.

Хаџибеговић је пресудом обавезан да врати 500 евра које му је дао Зејнић.

Како је појаснио судија Јукић тај новац уплатиће у буџет Републике Српске и неће бити враћен Зејнићу јер је он давањем новца починио кривично дјело давање мита за које му није суђено.

Осим тога Хаџибеговић је обавезан да плати судски паушал од 400 КМ.

Хаџибеговић је ухапшен 2. новембра лани након што је од Зејнића, који је пристао на сарадњу с полицијом и био информатор, узео 3.000 евра мита и двије тегле намаза нутеле. 

Хаџибеговићу пресудом "нутела" није одузета па ће се његова жена која је воли, како је он рекао тражећи намаз од Зејнића, добро засладити.

Полиција је код Хаџибеговића током хапшења пронашла тај новац који је био означен.

Сенад Зејнић је свједочио те је на једном рочишту потврдио да му је Хаџибеговић тражио 3.500 евра и четири тегле нутеле како би "погурао" истрагу против особа које су од његовог сина изнудиле велики износ новца!

Раније бранилац Хаџибеговића, Јасминка Јовишевић, изјавила  да је њеном клијенту овај случај намјештен и да је подстрекаван на кривично дјело.

 Према изјави свједока одбране главног инспектора у Управи за организовани и тешки криминал МУП-а Републике Српске Милана Врховца Хаџибеговић је упозорио Зејнића да ће њега и сина убити Никола Бајић и да иза свега стоје браћа Ћулум, али да му он може помоћи јер има човјека близу Бајића те му је  затражио новац.

 Против Хаџибеговића је раније поднесена кривична пријава за превару и она је упућена у приједорско Окружно тужилаштво које спроводи истрагу.

Сумња се да је преварио једну особу у Приједору за 1.000 КМ.

Према непотврђеним информацијама он је од те особе тражио 1.000 марака како би му "средио" одређене ствари на суду. 

Новац је наводно и узео, а свој дио договора није испоштовао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана