Stručnom saradniku tužilaštva tri godine zatvora za primanje mita

Nebojša Tomašević
Stručnom saradniku tužilaštva tri godine zatvora za primanje mita

BANjALUKA - Suspendovani stručni saradnik u Okružnom tužilaštvu Tarik Hadžibegović osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora jer je uzeo mito od 3.500 evra od Senada Zejnića kako bi "pogurao" istragu protiv osoba koje su od njegovog sina iznudile veliki iznos novca!

Osim zatvorske kazne izrečena je petogodišnja mjera zabrane obavljanja poslova u sudovima  i tužilaštvima kao i na rukovodećim položajima u javnim preduzećima i organima javne i lokalne uprave.

Vrijeme provedeno u zatvoru ne računa se u trajanje ove mjere.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić. Tokom isticanja presude Hadžibegović je bio vidno nervozan.

Optužnica je Hadžibegovića teretila je da je od Zejnića uzeo i dvije tegle namaza nutele, ali prilikom izricanja presude sudija to nije pomenuo.

Prema presudi Hadžibegović je više puta putem telefona razgovarao i sastajao se sa Zejnićem u predmetu istrage koju je vodio protiv Nikole Bajića osumnjičenog da je od Zejnićevog sina iznudio novac. 

Navodi se da je Zejniću prenosio informacije u vezi istrage,  a zatim tražio mito kako bi nastavio istragu i predmet ne bi stavio u ladicu. 

Hadžibegović je pomenutu istragu vodio od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. 

U optužnici stoji da je on 15. oktobra lani od oštećenog Senada Zejnića tražio i uzeo 500 evra, a 2. novembra iste godine još 3.000 evra.

Hadžibegović je presudom obavezan da vrati 500 evra koje mu je dao Zejnić.

Kako je pojasnio sudija Jukić taj novac uplatiće u budžet Republike Srpske i neće biti vraćen Zejniću jer je on davanjem novca počinio krivično djelo davanje mita za koje mu nije suđeno.

Osim toga Hadžibegović je obavezan da plati sudski paušal od 400 KM.

Hadžibegović je uhapšen 2. novembra lani nakon što je od Zejnića, koji je pristao na saradnju s policijom i bio informator, uzeo 3.000 evra mita i dvije tegle namaza nutele. 

Hadžibegoviću presudom "nutela" nije oduzeta pa će se njegova žena koja je voli, kako je on rekao tražeći namaz od Zejnića, dobro zasladiti.

Policija je kod Hadžibegovića tokom hapšenja pronašla taj novac koji je bio označen.

Senad Zejnić je svjedočio te je na jednom ročištu potvrdio da mu je Hadžibegović tražio 3.500 evra i četiri tegle nutele kako bi "pogurao" istragu protiv osoba koje su od njegovog sina iznudile veliki iznos novca!

Ranije branilac Hadžibegovića, Jasminka Jovišević, izjavila  da je njenom klijentu ovaj slučaj namješten i da je podstrekavan na krivično djelo.

 Prema izjavi svjedoka odbrane glavnog inspektora u Upravi za organizovani i teški kriminal MUP-a Republike Srpske Milana Vrhovca Hadžibegović je upozorio Zejnića da će njega i sina ubiti Nikola Bajić i da iza svega stoje braća Ćulum, ali da mu on može pomoći jer ima čovjeka blizu Bajića te mu je  zatražio novac.

 Protiv Hadžibegovića je ranije podnesena krivična prijava za prevaru i ona je upućena u prijedorsko Okružno tužilaštvo koje sprovodi istragu.

Sumnja se da je prevario jednu osobu u Prijedoru za 1.000 KM.

Prema nepotvrđenim informacijama on je od te osobe tražio 1.000 maraka kako bi mu "sredio" određene stvari na sudu. 

Novac je navodno i uzeo, a svoj dio dogovora nije ispoštovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana