Штета од сајбер напада у Брчком више десетина хиљада КМ

Срна
Foto: Илустрација

БРЧКО - Сајбер напади на рачунарске системе грађана, пословних субјеката и њихових сарадника, који су евидентирани на подручју Брчко дистрикта у посљедње три године, проузроковали су материјалну штету у појединачним износима од више десетина хиљада КМ, саопштено је из Полиције.

У саопштењу је наведено да је ријеч о случајевима када нападач, искориштавајући безбједносне пропусте рачунарских система, користи злонамјерне кодове у прилогу имејла, неовлаштено приступа садржајима имејл комуникације међу пословним субјектима, пресреће имејл поруке које садрже фактуре за плаћање и мијења број банковног рачуна на који треба уплатити новац.

Из Полиције су појаснили да нападачи вјешто подешавају имејл поруке, тако да су измјене често непримијетне, а бројеви измијењених банковних рачуна обично нису с подручја БиХ, што се може утврдити на основу ИБАН почетних ознака рачуна.

“Евидентирани су и случајеви ренсомвер (Ransomware)  напада када употребом софтвера са злонамјерним кодом нападач врши криптовања свих електронских података, чинећи тако недоступне и неупотребљиве електронске документе, базе података и књиговодствене софтвере, уцјењујући потом жртве и тражећи од њих велику новчану накнаду за откључавање података”, наведено је у саопштењу.

Полиција Брчко дистрикта упозорава грађане и пословне субјекте да повећају опрез, не отварају прилоге из сумњивих порука, провјере бројеве банковних рачуна на које врше уплате, да их провјеравају кроз телефонску комуникацију са пословним сарадницима, као и да провјере сумњиве имејл поруке и доменске називе.

Из Полиције грађанима савјетују да не уплаћују тражене накнада, јер то не гарантује да ће нападачи омогућити опоравак криптованих садржаја, као и да рачунаре заштите ажурираним антивирусним софтверима, искључују их по завршетку радног времена, редовно копирају податке и да сигурносне копије чувају на изванмрежним уређајима.

Упутства и алати који могу помоћи приликом дескрипције података доступни су на веб страници www.nomoreransom.org.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана