Šteta od sajber napada u Brčkom više desetina hiljada KM

Srna
Foto: Ilustracija

BRČKO - Sajber napadi na računarske sisteme građana, poslovnih subjekata i njihovih saradnika, koji su evidentirani na području Brčko distrikta u posljednje tri godine, prouzrokovali su materijalnu štetu u pojedinačnim iznosima od više desetina hiljada KM, saopšteno je iz Policije.

U saopštenju je navedeno da je riječ o slučajevima kada napadač, iskorištavajući bezbjednosne propuste računarskih sistema, koristi zlonamjerne kodove u prilogu imejla, neovlašteno pristupa sadržajima imejl komunikacije među poslovnim subjektima, presreće imejl poruke koje sadrže fakture za plaćanje i mijenja broj bankovnog računa na koji treba uplatiti novac.

Iz Policije su pojasnili da napadači vješto podešavaju imejl poruke, tako da su izmjene često neprimijetne, a brojevi izmijenjenih bankovnih računa obično nisu s područja BiH, što se može utvrditi na osnovu IBAN početnih oznaka računa.

“Evidentirani su i slučajevi rensomver (Ransomware)  napada kada upotrebom softvera sa zlonamjernim kodom napadač vrši kriptovanja svih elektronskih podataka, čineći tako nedostupne i neupotrebljive elektronske dokumente, baze podataka i knjigovodstvene softvere, ucjenjujući potom žrtve i tražeći od njih veliku novčanu naknadu za otključavanje podataka”, navedeno je u saopštenju.

Policija Brčko distrikta upozorava građane i poslovne subjekte da povećaju oprez, ne otvaraju priloge iz sumnjivih poruka, provjere brojeve bankovnih računa na koje vrše uplate, da ih provjeravaju kroz telefonsku komunikaciju sa poslovnim saradnicima, kao i da provjere sumnjive imejl poruke i domenske nazive.

Iz Policije građanima savjetuju da ne uplaćuju tražene naknada, jer to ne garantuje da će napadači omogućiti oporavak kriptovanih sadržaja, kao i da računare zaštite ažuriranim antivirusnim softverima, isključuju ih po završetku radnog vremena, redovno kopiraju podatke i da sigurnosne kopije čuvaju na izvanmrežnim uređajima.

Uputstva i alati koji mogu pomoći prilikom deskripcije podataka dostupni su na veb stranici www.nomoreransom.org.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana