Шта је испричао ватрогасац на суђењу Обрену Петровићу

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Бројни становници Добоја, али и Чедо Јовић из Републичког завода за узбуњивање, у ноћи између 14. и 15. маја 2014. године позивали су Ватрогасну јединицу у Добоју и интересовали се зашто не свирају сирене за општу опасност.

Казао је ово свједок тужилаштва ватрогасац Зоран Благојевић на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем шефу Одсјека цивилне заштите Милку Видаковићу које терете за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета. 

Благојевић је појаснио да је 14. маја дошао у смјену у 19 часова и остао до ујутро 15. маја. Рекао је да у вријеме када је одлазио с посла није било воде у граду.

"Током моје смјене било је безброј питања грађана који су се интересовали колика је висина водостаја, те пријети ли опасност и зашто не свирају сирене. Чедо Јовић из Републичког завода за узбуњивање разговарао је са колегом Ненадом Ђекићем и питао зашто се не оглашавају сирене. Ђекић је о томе обавијестио Милка Видаковића и Славена Дујаковића" рекао је, између осталог, свједок Благојевић који је командир одјељења у Територијалној ватрогасној јединици Добој.  

Појаснио је да су у ноћи 14. на 15. мај имали неколико интервенција и да је ишао и у насеља Усора и Вила, гдје су рађени насипи, те да су имали интервенције и у насељима Придјел и Баре. 

Рекао је да је у насељима Усора и Вила видио и Петровића те да је возио Видаковића и друге у насеља Баре и Усора. 

Свједок Благојевић је на питање оптуженог Видаковића да ли им је неко рекао да буду у приправности одговорио да није. Оптужени је питао свједока зна ли шта је он рекао када је обавијештен зашто не свирају сирене, али је добио опет негативан одговор. 

Видаковић је затим додао како је он тада изјавио да то "није његова надлежност".

 

Ватрогасац Стојан Максимовић, који је 15. маја 2014. године упалио сирене за опасност од елементарне непогоде, рекао је да је то урадио у 8.15 часова на основу наредбе претпостављеног Славена Дујаковића.

"Након тога сирене су се огласиле још пет, шест пута, а посљедњи пут у 10.30 часова. Десет минута након посљедње сирене појавила се вода у близини Ватрогасног дома и прво је био нижи ниво, али је касније расла" појаснио је Максимовић те додао да је вода у Ватрогасном дому дошла до другог спрата и била на висини од четири метра.

Максимовић је казао да су он и још неколико људи остали у Ватрогасном дому до 16. маја, када је дошла екипа с чамцима из Бањалуке па их евакуисала, након чега су наставили да раде и укључили се у одбрану од поплава. 

Максимовић је на питања одбране казао да је након емитовања звучног сигнала за опасност екипа ишла у насеље Усора и упозоравала на поплаве.

ОПТУЖНИЦА

Оптужница Петровића и Видаковића терети да су од 13. до 17. маја 2014. свјесно кршили одредбе Плана за спровођење превентивних и оперативних мјера спасавања од поплава и Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама. 

Терете их, између осталог, да нису поступили по прописима о Цивилној заштити, Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама те Правилнику о узбуњивању и поступању грађана у случају опасности. 

Тиме су, додаје се, усљед пропуштања предузимања мјера и радњи у критичном периоду, изазвали опасност за живот људи и имовину већег обима, усљед чега је наступила смрт 11 особа и штета већег обима. 

Петровић је у то вријеме био и командант градског Штаба за ванредне ситуације, а Видаковић начелник градског Штаба за ванредне ситуације у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана