Преварио Сплићане, па добио држављанство БиХ

Aгенције
Преварио Сплићане, па добио држављанство БиХ

Сплит - Бивши хрватски конзул у Њемачкој и Швајцарској Анте Мадунић, који је правоснажно осуђен на годину затвора због преваре сплитске породице Кузи, а за којим је хрватски МУП расписао потјерницу због преваре, побјегао је 10. јуна у БиХ, гдје је већ 17. јула добио држављанство.

Он због тога неће моћи да буде изручен Хрватској, али је могуће да у БиХ одслужи једногодишњу казну затвора.

Од породице Кузи он је узео 140.000 евра за стан у вилама на Паздиграду у Сплиту, а кривичну пријаву против њега недавно је поднијело и још десет угледних Сплићана који су од његове фирме "Виргула" 2009. године купили станове.

Мадунић је у јуну требало да почне да служи казну у затвору Реметинец, али тамо се није појавио, па је полиција за њим расписала потјерницу. Послије тога 10. јуна побјегао је у БиХ, гдје је за само мјесец дана добио држављанство. Он је искористио чињеницу да му је супруга држављанка БиХ.

Мадунић је, као бивши активни спортиста, почасни члан Савеза дизача тегова и Савеза тајландског бокса БиХ, а управо је на њихову препоруку тако брзо донесена одлука да добије држављанство.

Главни секретар Савеза дизача тегова БиХ Недим Машић тврди да није знао да је Мадунић осуђени криминалац.

Мадунић је у јуну 2007. године за куповину земљишта и градњу 20 станова на сплитском Паздиграду добио око четири милиона евра кредита од Хипо банке у Клагенфурту. Идуће године дигао је још један кредит од око 400.000 евра.

Купци луксузних станова у вилама на Паздиграду, углавном имућнији Сплићани, уредно су Мадунићу платили своје некретнине, које су у том тренутку вриједиле 4,5 милиона евра, али очито да он тај новац није потрошио за подмирење кредита, па банка није избрисала хипотеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана