Prevario Splićane, pa dobio državljanstvo BiH

Agencije
Prevario Splićane, pa dobio državljanstvo BiH

Split - Bivši hrvatski konzul u Njemačkoj i Švajcarskoj Ante Madunić, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog prevare splitske porodice Kuzi, a za kojim je hrvatski MUP raspisao potjernicu zbog prevare, pobjegao je 10. juna u BiH, gdje je već 17. jula dobio državljanstvo.

On zbog toga neće moći da bude izručen Hrvatskoj, ali je moguće da u BiH odsluži jednogodišnju kaznu zatvora.

Od porodice Kuzi on je uzeo 140.000 evra za stan u vilama na Pazdigradu u Splitu, a krivičnu prijavu protiv njega nedavno je podnijelo i još deset uglednih Splićana koji su od njegove firme "Virgula" 2009. godine kupili stanove.

Madunić je u junu trebalo da počne da služi kaznu u zatvoru Remetinec, ali tamo se nije pojavio, pa je policija za njim raspisala potjernicu. Poslije toga 10. juna pobjegao je u BiH, gdje je za samo mjesec dana dobio državljanstvo. On je iskoristio činjenicu da mu je supruga državljanka BiH.

Madunić je, kao bivši aktivni sportista, počasni član Saveza dizača tegova i Saveza tajlandskog boksa BiH, a upravo je na njihovu preporuku tako brzo donesena odluka da dobije državljanstvo.

Glavni sekretar Saveza dizača tegova BiH Nedim Mašić tvrdi da nije znao da je Madunić osuđeni kriminalac.

Madunić je u junu 2007. godine za kupovinu zemljišta i gradnju 20 stanova na splitskom Pazdigradu dobio oko četiri miliona evra kredita od Hipo banke u Klagenfurtu. Iduće godine digao je još jedan kredit od oko 400.000 evra.

Kupci luksuznih stanova u vilama na Pazdigradu, uglavnom imućniji Splićani, uredno su Maduniću platili svoje nekretnine, koje su u tom trenutku vrijedile 4,5 miliona evra, ali očito da on taj novac nije potrošio za podmirenje kredita, pa banka nije izbrisala hipoteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana