Тројцу пет година робије због узимања новца за посао у „Електропреносу БиХ“

Nebojsa Tomasevic
Тројцу пет година робије због узимања новца за посао у „Електропреносу БиХ“

БАЊАЛУКА – Винко Ђурагић, Желимир Роквић и Далибор Симић, осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно пет година затвора јер су од Саше Радића тражили 15.000 КМ како би га запослили у „Електропреносу БиХ“.

Сва тројица су осуђена на по годину и осам мјесеци, а раније су признали кривицу.

Пресуду је изрекао судија Благоја Драгосављевић који је истакао да су казне адекватне и да ће се њима остварити сврха кажњавања.

- Приликом одмјеравања казни суд је као олакшавајуће имао у виду признање, показано кајање и неосуђиваност оптужених. Отежавајуће је тежина кривичног дјела и побуде из којег су га починили - рекао је судија Драгосављевић.

Нагласио је да је суд сматра да у овом случају нема мјеста за блаже казне које тражила одбрана јер се њима не би постигла сврха.

- Постоји перцепција да су оваква  кривична дјела раширена појава и блаже казне не би могле  да утичу на оптужене и друге да их не чине. Суд сматра да ће изречене казне постићи сврху кажњавања и да се њима изрази јасна друштвена осуда - казао је Драгосављевић.

Поменути тројац је до сада у два наврата са Републичким тужилаштвом закључивао споразуме о признању кривице, али их је судија одбијао због неадекватних казни. Посљедњим споразумом било је предвиђено да им се изрекне по година затвора што је минимална казна. Биле су предвиђене и новчане казне и то 5.000 КМ, за Ђурагића, 4.000 КМ за Роквића и 3.000 КМ за Симића. Ђурагић  је био извршни директор у “Електропреносу” и сада је у пензији, а Симић је радио као монтер. Роквић је запослен у бањалучкој Градској управи.

Према оптужници, тројац је кривично дјело починио након објаве конкурса за запошљавање више радника " Електропреносу БиХ" крајем октобра 2021. године. Наводи се да се Ђурагић прво састао  са Роквићем преко којег је  захтијевао награду да би кориштењем службеног положаја посредовао у запошљавању пријављених.

Предао му је списак с подацима кандидата, захтијевајући за себе 10.000 КМ за кандидате са високом стручном спремом и 8.000 КМ за оне са средњом стручном спремом.

- Роквићев задатак је био да контактира кандидате и пронађе оне који су вољни да плате. Он је  затим списак предао Симићу како би остварио контакт са кандидатима и од њих тражио новац. Додаје се да су, „ како би се уградили“, износ увећали  на 13.000 и 15.000 КМ зависно од стручне спреме,  а разлику су, у складу с договором, требали подијелити на "равне части".  Симић је потом звао Радића коме се представио као "Жељко испред комисије" и захтијевао 15.000 КМ.

Оштећени је  случај пријавио полицији, па је тројац ухапшен у акцији "Напон".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана