Trojcu pet godina robije zbog uzimanja novca za posao u „Elektroprenosu BiH“

Nebojsa Tomasevic
Trojcu pet godina robije zbog uzimanja novca za posao u „Elektroprenosu BiH“

BANjALUKA – Vinko Đuragić, Želimir Rokvić i Dalibor Simić, osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno pet godina zatvora jer su od Saše Radića tražili 15.000 KM kako bi ga zaposlili u „Elektroprenosu BiH“.

Sva trojica su osuđena na po godinu i osam mjeseci, a ranije su priznali krivicu.

Presudu je izrekao sudija Blagoja Dragosavljević koji je istakao da su kazne adekvatne i da će se njima ostvariti svrha kažnjavanja.

- Prilikom odmjeravanja kazni sud je kao olakšavajuće imao u vidu priznanje, pokazano kajanje i neosuđivanost optuženih. Otežavajuće je težina krivičnog djela i pobude iz kojeg su ga počinili - rekao je sudija Dragosavljević.

Naglasio je da je sud smatra da u ovom slučaju nema mjesta za blaže kazne koje tražila odbrana jer se njima ne bi postigla svrha.

- Postoji percepcija da su ovakva  krivična djela raširena pojava i blaže kazne ne bi mogle  da utiču na optužene i druge da ih ne čine. Sud smatra da će izrečene kazne postići svrhu kažnjavanja i da se njima izrazi jasna društvena osuda - kazao je Dragosavljević.

Pomenuti trojac je do sada u dva navrata sa Republičkim tužilaštvom zaključivao sporazume o priznanju krivice, ali ih je sudija odbijao zbog neadekvatnih kazni. Posljednjim sporazumom bilo je predviđeno da im se izrekne po godina zatvora što je minimalna kazna. Bile su predviđene i novčane kazne i to 5.000 KM, za Đuragića, 4.000 KM za Rokvića i 3.000 KM za Simića. Đuragić  je bio izvršni direktor u “Elektroprenosu” i sada je u penziji, a Simić je radio kao monter. Rokvić je zaposlen u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Prema optužnici, trojac je krivično djelo počinio nakon objave konkursa za zapošljavanje više radnika " Elektroprenosu BiH" krajem oktobra 2021. godine. Navodi se da se Đuragić prvo sastao  sa Rokvićem preko kojeg je  zahtijevao nagradu da bi korištenjem službenog položaja posredovao u zapošljavanju prijavljenih.

Predao mu je spisak s podacima kandidata, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za one sa srednjom stručnom spremom.

- Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate. On je  zatim spisak predao Simiću kako bi ostvario kontakt sa kandidatima i od njih tražio novac. Dodaje se da su, „ kako bi se ugradili“, iznos uvećali  na 13.000 i 15.000 KM zavisno od stručne spreme,  a razliku su, u skladu s dogovorom, trebali podijeliti na "ravne časti".  Simić je potom zvao Radića kome se predstavio kao "Željko ispred komisije" i zahtijevao 15.000 KM.

Oštećeni je  slučaj prijavio policiji, pa je trojac uhapšen u akciji "Napon".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana