Предмет о шверцу дроге и убиству Раденка Башића: Оптужени у понедјељак пред судијама

Небојша Томашевић
Предмет о шверцу дроге и убиству Раденка Башића
Foto: ГС | Предмет о шверцу дроге и убиству Раденка Башића

САРАЈЕВО – Далибор Раилић звани "Дуги" (38) из Приједора, оптужен за убиство начелника Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор Раденка Башића и организован шверц дрогом, те остали оптужени у понедјељак ће се наћи у судници Суда БиХ како би се изјаснили о наводима оптужнице, сазнаје „Глас Српске".

Осим њега о кривици ће се изјаснити Александар Миљатовић и Игор Репајић (33) из Бањалуке и које терете за учешће у убиству Башића и шверц дрогом, те Харис Гудељ (37) из Приједора, Мирјана Вујовић (44) из Билеће, Жељко Симић (44) из Бијељине, Александар Ивковић звани Саша (38) из Билеће и Горан Гвозден (40) из Градишке којима је на терет стављен организовани шверц наркотицима. 

Према оптужници, Раилић је био организатор групе за шверц наркотицима којој су приступили остали оптужени и доносио је одлуке о њеном дјеловању и начину извршења кривичних дјела, као и подјели зараде.  

Оптужница Раилића терети да је Миљатовићу у децембру 2021 године понудио да за 50.000 евра убије начелника криминалистичке полиције Приједор Раденка Башића, што је он пристао и узео капару од 5.000 КМ те пратио жртву све до момента убиства. 

Како се наводи Раилић је ликвидацију Башића организовао ради спрјечавања истрага организованог криминала и кријумчарења  дрога. 

Додаје се да је Миљатовић  21. марта 2022. године, дошао у Приједор плавим „опелом" који му је дао Репајић. Наводи се да је  пратио Башића на путу од куће ка послу те му је пришао с леђа у приједорском насељу Пећани и из непосредне близине из пиштоља који је држао у кеси због задржавања чахуре, испалио метак у потиљак. 

Како се даље наводи, Миљатовић је након тога  отишао аутом у Градишку и позвао Репајића  да дође по њега који је на то пристао и одвезао га у Бањалуку. 

Репајић је потом „опела" који је кориштен у припреми убиства одвезао на отпад и ауто је растављено и продато. 

Шверц дроге

Када је у питању шверц наркотика, оптужени су дрогу кријумчарили од 2020. до марта 2022. године, а све су договарали преко криптованих апликација Скај и Аном. 

Како се наводи група је у наведеном периоду наркотике, које су између осталог набављали у Црној Гори, али и Колумбији, транспортовали у БиХ гдје су је скривали и даље пласирали на илегалном нарко тржишту у земљи и иностранству. Раилић је, према наводима оптужнице, током 2020. године купио више килограма дроге од Ивковића коју је осим новцем, платио и аутомобилом „ауди А6." 

Наводи се да је Ивковић дрогу набављао у Црној Гори, а Раилић га је контактирао преко Скај-а и наручио девет килограма, по цијени од 1.900 евра за килограм. 

Раилић је кокаин чувао у Приједору, а у фебруару лани ступио је контакт са Гредељом који је њега купио килограм марихуане и препаковао ради продаје у Хрватској, али је ухапшен на обали Саве док је закопавао буре с дрогом.  

 

У оптужници се наводи да је Раилић у више наврата током 2020. године од Вујовићеве купио неколико килограма дроге од којих је килограм његов возач Симић превезао у возилу са уграђеним штеком, а Раилић јој је сутрадан за дрогу платио 37.000 евра. 

Други килограм по истој цијени она му је довезла кући у Приједор, а потом му је још једном довезла кокаин вриједан 39.000 евра. 

Веће количине марихуане и кокаина је према оптужници, Раилић куповао од Гвоздена са којим је ступио у контакт у јуну 2020.године, те му је више пута наркотике довозио пред кућу. У оптужници, која је дјелимично цензурисана, наводи се да су сви оптужени за трговину дрогом, сем Гредеља, били корисници Скај апликације, док је Ивковић имао два криптована телефона.

Према оптужници ова група је кокаин набављала и из Колумбије и Боливије. Наводи и да је Гвозден испоручио Раилићу килограм кокаина, по цијени од 37.200 евра, а радило се о кокаину који из Колумбије и Боливије долази у Европу. 

Прање новца

Далибор Раилић оптужен је и за прање новца који је зарађен трговином наркотицима. Ово дјело је једино њему стављено на терет. У оптужници се наводи да је он у намјери прикривања природе новца, који је стекао препродајом дроге, куповао некретнине и возила, преко ужих чланова породице.  

Купио је два стана и земљиште у Приједору, које је регистровао на своју мајку Даницу и супругу Јовану Раилић, као и аутомобила "ауди Q7" и "мерцедес бенз". 

Отворио је и штедни рачун на којем је држао орочени новац. Сва имовина му је привремено блокирана, а њена вриједност је процијењена на више од 200.000 КМ.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана