Predmet o švercu droge i ubistvu Radenka Bašića: Optuženi u ponedjeljak pred sudijama

Nebojša Tomašević
Predmet o švercu droge i ubistvu Radenka Bašića
Foto: GS | Predmet o švercu droge i ubistvu Radenka Bašića

SARAJEVO – Dalibor Railić zvani "Dugi" (38) iz Prijedora, optužen za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića i organizovan šverc drogom, te ostali optuženi u ponedjeljak će se naći u sudnici Suda BiH kako bi se izjasnili o navodima optužnice, saznaje „Glas Srpske".

Osim njega o krivici će se izjasniti Aleksandar Miljatović i Igor Repajić (33) iz Banjaluke i koje terete za učešće u ubistvu Bašića i šverc drogom, te Haris Gudelj (37) iz Prijedora, Mirjana Vujović (44) iz Bileće, Željko Simić (44) iz Bijeljine, Aleksandar Ivković zvani Saša (38) iz Bileće i Goran Gvozden (40) iz Gradiške kojima je na teret stavljen organizovani šverc narkoticima. 

Prema optužnici, Railić je bio organizator grupe za šverc narkoticima kojoj su pristupili ostali optuženi i donosio je odluke o njenom djelovanju i načinu izvršenja krivičnih djela, kao i podjeli zarade.  

Optužnica Railića tereti da je Miljatoviću u decembru 2021 godine ponudio da za 50.000 evra ubije načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića, što je on pristao i uzeo kaparu od 5.000 KM te pratio žrtvu sve do momenta ubistva. 

Kako se navodi Railić je likvidaciju Bašića organizovao radi sprječavanja istraga organizovanog kriminala i krijumčarenja  droga. 

Dodaje se da je Miljatović  21. marta 2022. godine, došao u Prijedor plavim „opelom" koji mu je dao Repajić. Navodi se da je  pratio Bašića na putu od kuće ka poslu te mu je prišao s leđa u prijedorskom naselju Pećani i iz neposredne blizine iz pištolja koji je držao u kesi zbog zadržavanja čahure, ispalio metak u potiljak. 

Kako se dalje navodi, Miljatović je nakon toga  otišao autom u Gradišku i pozvao Repajića  da dođe po njega koji je na to pristao i odvezao ga u Banjaluku. 

Repajić je potom „opela" koji je korišten u pripremi ubistva odvezao na otpad i auto je rastavljeno i prodato. 

Šverc droge

Kada je u pitanju šverc narkotika, optuženi su drogu krijumčarili od 2020. do marta 2022. godine, a sve su dogovarali preko kriptovanih aplikacija Skaj i Anom. 

Kako se navodi grupa je u navedenom periodu narkotike, koje su između ostalog nabavljali u Crnoj Gori, ali i Kolumbiji, transportovali u BiH gdje su je skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko tržištu u zemlji i inostranstvu. Railić je, prema navodima optužnice, tokom 2020. godine kupio više kilograma droge od Ivkovića koju je osim novcem, platio i automobilom „audi A6." 

Navodi se da je Ivković drogu nabavljao u Crnoj Gori, a Railić ga je kontaktirao preko Skaj-a i naručio devet kilograma, po cijeni od 1.900 evra za kilogram. 

Railić je kokain čuvao u Prijedoru, a u februaru lani stupio je kontakt sa Gredeljom koji je njega kupio kilogram marihuane i prepakovao radi prodaje u Hrvatskoj, ali je uhapšen na obali Save dok je zakopavao bure s drogom.  

 

U optužnici se navodi da je Railić u više navrata tokom 2020. godine od Vujovićeve kupio nekoliko kilograma droge od kojih je kilogram njegov vozač Simić prevezao u vozilu sa ugrađenim štekom, a Railić joj je sutradan za drogu platio 37.000 evra. 

Drugi kilogram po istoj cijeni ona mu je dovezla kući u Prijedor, a potom mu je još jednom dovezla kokain vrijedan 39.000 evra. 

Veće količine marihuane i kokaina je prema optužnici, Railić kupovao od Gvozdena sa kojim je stupio u kontakt u junu 2020.godine, te mu je više puta narkotike dovozio pred kuću. U optužnici, koja je djelimično cenzurisana, navodi se da su svi optuženi za trgovinu drogom, sem Gredelja, bili korisnici Skaj aplikacije, dok je Ivković imao dva kriptovana telefona.

Prema optužnici ova grupa je kokain nabavljala i iz Kolumbije i Bolivije. Navodi i da je Gvozden isporučio Railiću kilogram kokaina, po cijeni od 37.200 evra, a radilo se o kokainu koji iz Kolumbije i Bolivije dolazi u Evropu. 

Pranje novca

Dalibor Railić optužen je i za pranje novca koji je zarađen trgovinom narkoticima. Ovo djelo je jedino njemu stavljeno na teret. U optužnici se navodi da je on u namjeri prikrivanja prirode novca, koji je stekao preprodajom droge, kupovao nekretnine i vozila, preko užih članova porodice.  

Kupio je dva stana i zemljište u Prijedoru, koje je registrovao na svoju majku Danicu i suprugu Jovanu Railić, kao i automobila "audi Q7" i "mercedes benz". 

Otvorio je i štedni račun na kojem je držao oročeni novac. Sva imovina mu je privremeno blokirana, a njena vrijednost je procijenjena na više od 200.000 KM.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana