Потресна свједочења дјеце убијеног: Посљедње ријечи Радомира биле: “Уби ме Винко”

Небојша Томашевић
Потресна свједочења дјеце убијеног: Посљедње ријечи Радомира биле: “Уби ме Винко”

БАЊАЛУКА – Напао ме Винко, изударао ме сјекиром. Ево ме у шуми, лежим, крварим, не могу никуда, рекао је Радомир Матић у телефонском разговору са сином, након кобног напада у којем је убијен.

Ово је у бањалучком Окружном суду испричао његов син  Предраг Матић на суђењу Винку Матићу оптуженом за убиство Радомира.

- Тог дана 19. априла враћао сам се из Сарајева када ме отац назвао и рекао да га је напао Винко. Јаукао је и рекао да му је исјекао ноге. Након што је прекинуо, звао сам га ја и у посљедњем разговору ми је јаучући рекао: “Уби мене Винко”- испричао је Предраг.

Казао је да је поподне отишао на мјесто злочина гдје затекао мртвог оца са ранама.

- На десној нози је имао посјекотину на кољену и још три испод кољена. Полиција је обављала увиђај - рекао је Предраг.

Други Радомиров син Ненад Матић, који је након сазнања о нападу одмах отишао на лице мјеста, казао је да је видио бројне повреде на оцу.

- Затекао сам га да лежи на боку и имао је ране по рукама, исјечене ноге, флеку на грудима. Није ништа говорио. Он је након напада  успио назвати брата Пеђу и рекао му је да га је напао Винко - казао је Ненад.

Додао је да је оптужени, кога је назвао монструмом и фукаром, раније долазио код њега и жалио му се да се посвађао са његовим оцем Радомиром јер му је он тражио само да склони грање с њиве преко које је вукао дрва.

Кћерка убијеног Радомира Гордана Дубочанин плачући се присјетила кобног дана када је страдао њен отац истакавши да је о несрећном случају обавијестио син.

- Када смо за то сазнали кћерка је назвала деду и он јој се јавио и рекао “Не могу никуда секо, боли ме”- рекла је кроз плач Дубочанинова.

Испричала је да је оптужени Винко и раније нападао њеног оца и правио проблеме.

Појаснила је да је  питала оптуженог зашто јој је убио оца, зашто је то морало да се деси? Дубочанинова је цијело вријеме плакала, а појаснила је да је сукоб између њеног оца и оптуженог био због имовине. Према њеним ријечима оптужени је бранио њеном оцу да пролази кроз шуму, јер је тврдио да је то његов посјед.

Дубочанинова је кроз плач истакла да тражи кажњавање оптуженог и надокнаду штете. Унука убијеног Радомира Јована Дубочанин потврдила је да је кобног дана звала деду и да јој је рекао: “Лежим, боли ме”. Њен брат Јован Дубочанин затражио је најстроже могуће кажњавање оптуженог за убиство дједа и надокнаду штете.

Оптужница терети Винка Матића да је рођака Радомира усмртио 19. априла ове године у засеоку Јелићи у Доњим Голешима у шуми Осоје која је у власништву његове породице.

Како је наведено, Винко је након краће свађе Радомира напао и ударио штапом који је отео од њега,  а затим га ударио и сјекиром коју је носио да огради парцелу. У оптужници стоји да је Винко Радомира прво штапом ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, а потом га је ушицом као и оштрицом сјекире ударио у предјелу трупа и горњих и доњих екстремитета, шака и подлактица.

Пријава

Оптужени Винко Матић се након злочина сам пријавио полицији да је штапом истукао рођака Радомира, али по доласку патроле на лице мјеста старац је већ био мртав и видјело се да је ударан сјекиром. Према причама мјештана Голеша, Винко се у село  вратио на огњиште и често је долазио у сукобе са комшијама, а наводно је имао и психичких проблема, те је био склон и алкохолу. Они су испричали да је убијени Радомир био његов рођак са очеве стране и да су њих двојица и раније имали сукобе око имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана