Potresna svjedočenja djece ubijenog: Posljednje riječi Radomira bile: “Ubi me Vinko”

Nebojša Tomašević
Potresna svjedočenja djece ubijenog: Posljednje riječi Radomira bile: “Ubi me Vinko”

BANjALUKA – Napao me Vinko, izudarao me sjekirom. Evo me u šumi, ležim, krvarim, ne mogu nikuda, rekao je Radomir Matić u telefonskom razgovoru sa sinom, nakon kobnog napada u kojem je ubijen.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu ispričao njegov sin  Predrag Matić na suđenju Vinku Matiću optuženom za ubistvo Radomira.

- Tog dana 19. aprila vraćao sam se iz Sarajeva kada me otac nazvao i rekao da ga je napao Vinko. Jaukao je i rekao da mu je isjekao noge. Nakon što je prekinuo, zvao sam ga ja i u posljednjem razgovoru mi je jaučući rekao: “Ubi mene Vinko”- ispričao je Predrag.

Kazao je da je popodne otišao na mjesto zločina gdje zatekao mrtvog oca sa ranama.

- Na desnoj nozi je imao posjekotinu na koljenu i još tri ispod koljena. Policija je obavljala uviđaj - rekao je Predrag.

Drugi Radomirov sin Nenad Matić, koji je nakon saznanja o napadu odmah otišao na lice mjesta, kazao je da je vidio brojne povrede na ocu.

- Zatekao sam ga da leži na boku i imao je rane po rukama, isječene noge, fleku na grudima. Nije ništa govorio. On je nakon napada  uspio nazvati brata Peđu i rekao mu je da ga je napao Vinko - kazao je Nenad.

Dodao je da je optuženi, koga je nazvao monstrumom i fukarom, ranije dolazio kod njega i žalio mu se da se posvađao sa njegovim ocem Radomirom jer mu je on tražio samo da skloni granje s njive preko koje je vukao drva.

Kćerka ubijenog Radomira Gordana Dubočanin plačući se prisjetila kobnog dana kada je stradao njen otac istakavši da je o nesrećnom slučaju obavijestio sin.

- Kada smo za to saznali kćerka je nazvala dedu i on joj se javio i rekao “Ne mogu nikuda seko, boli me”- rekla je kroz plač Dubočaninova.

Ispričala je da je optuženi Vinko i ranije napadao njenog oca i pravio probleme.

Pojasnila je da je  pitala optuženog zašto joj je ubio oca, zašto je to moralo da se desi? Dubočaninova je cijelo vrijeme plakala, a pojasnila je da je sukob između njenog oca i optuženog bio zbog imovine. Prema njenim riječima optuženi je branio njenom ocu da prolazi kroz šumu, jer je tvrdio da je to njegov posjed.

Dubočaninova je kroz plač istakla da traži kažnjavanje optuženog i nadoknadu štete. Unuka ubijenog Radomira Jovana Dubočanin potvrdila je da je kobnog dana zvala dedu i da joj je rekao: “Ležim, boli me”. Njen brat Jovan Dubočanin zatražio je najstrože moguće kažnjavanje optuženog za ubistvo djeda i nadoknadu štete.

Optužnica tereti Vinka Matića da je rođaka Radomira usmrtio 19. aprila ove godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima u šumi Osoje koja je u vlasništvu njegove porodice.

Kako je navedeno, Vinko je nakon kraće svađe Radomira napao i udario štapom koji je oteo od njega,  a zatim ga udario i sjekirom koju je nosio da ogradi parcelu. U optužnici stoji da je Vinko Radomira prvo štapom udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom ga je ušicom kao i oštricom sjekire udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica.

Prijava

Optuženi Vinko Matić se nakon zločina sam prijavio policiji da je štapom istukao rođaka Radomira, ali po dolasku patrole na lice mjesta starac je već bio mrtav i vidjelo se da je udaran sjekirom. Prema pričama mještana Goleša, Vinko se u selo  vratio na ognjište i često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu. Oni su ispričali da je ubijeni Radomir bio njegov rođak sa očeve strane i da su njih dvojica i ranije imali sukobe oko imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana