Полиција истражује полно узнемиравање у Гацку и Требињу: Снимцима секса уцјењивали дјевојке

Небојша Томашевић
Полиција истражује полно узнемиравање у Гацку и Требињу: Снимцима секса уцјењивали дјевојке

ТРЕБИЊЕ - Требињац А. Ј. ухапшен је и испитан у полицији због сумње да је фотографијама и снимцима секса уцјењивао бившу дјевојку Н. Х. из Дубровника како би је приморао да опет буде с њим, сазнаје “Глас Српске”.

Према незваничним информацијама, А. Ј. и Н. Х. су били у дужој емотивној вези коју је дјевојка одлучила да прекине.

- Након тога услиједили су њени проблеми јер се бивши момак није могао помирити с тим и почео је да је уцјењује. Он је путем лажних профила на “Фејсбуку” и другим мрежама објавио неколико њених приватних фотографија и експлицитних видео-снимака. Пријетио је да ће све објавити јавно као и њене снимке на којима је нага те да ће их показати и заједничким пријатељима уколико поново не буду заједно. Тражио је и да опет имају сексуалне односе - казао је извор близак истрази.

Из Полицијске управе Требиње саопштили су да А. Ј. сумњиче за кривично дјело полна уцјена и крађа, а овај случај је пријављен 16. августа.

- Полицији је пријављено да А. Ј. дужи временски период узнемирава Н. Х. путем друштвених мрежа. Осим тога, А. Ј. сумњичимо да је узео мобилни телефон “самсунг С8” из руке Н. Х. и однио га са собом - стоји у саопштењу.

Наводи се да је полиција на основу наредбе Основног суда у Требињу претресла кућу и помоћне просторије које користи А. Ј. и том приликом су пронађени и привремено одузети предмети који могу послужити у расвјетљавању кривичних дјела.

Сличан случај забиљежен је два дана касније у Гацку, гдје је Д. П. полицији пријавила сексуалну уцјену.

Како сазнајемо, њу су наводно уцјењивале непознате особе са више профила друштвене мреже “Фејсбук”  и тражиле да буде с њима или ће објавити  експлицитне фотографије тврдећи да је то она.

У ПУ Требиње су казали да је о овој пријави обавијештено Окружно тужилаштво, које је случај окарактерисало такође као кривично дјело полна уцјена. Истакли су да је истрага у току, због чега не могу да откривају детаље.

Скоро идентичан случај као претходна два почетком фебруара забиљежен је у Бањалуци, када је ухапшен и испитан Драган Б. због сумње да је снимцима секса уцјењивао дјевојку с којом је био шест година у вези. Он је њене снимке послао њиховим заједничким пријатељима, а затим је тражио новац да их не би јавно објавио.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске, за кривично дјело полна уцјена предвиђене су казне затвора од једне до осам година. Предвиђено је и да ће том казном бити кажњен онај ко другог принуди на обљубу или с њом изједначену полну радњу, уз пријетњу да ће о том лицу открити нешто што би шкодило части или угледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана