Policija istražuje polno uznemiravanje u Gacku i Trebinju: Snimcima seksa ucjenjivali djevojke

Nebojša Tomašević
Policija istražuje polno uznemiravanje u Gacku i Trebinju: Snimcima seksa ucjenjivali djevojke

TREBINjE - Trebinjac A. J. uhapšen je i ispitan u policiji zbog sumnje da je fotografijama i snimcima seksa ucjenjivao bivšu djevojku N. H. iz Dubrovnika kako bi je primorao da opet bude s njim, saznaje “Glas Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, A. J. i N. H. su bili u dužoj emotivnoj vezi koju je djevojka odlučila da prekine.

- Nakon toga uslijedili su njeni problemi jer se bivši momak nije mogao pomiriti s tim i počeo je da je ucjenjuje. On je putem lažnih profila na “Fejsbuku” i drugim mrežama objavio nekoliko njenih privatnih fotografija i eksplicitnih video-snimaka. Prijetio je da će sve objaviti javno kao i njene snimke na kojima je naga te da će ih pokazati i zajedničkim prijateljima ukoliko ponovo ne budu zajedno. Tražio je i da opet imaju seksualne odnose - kazao je izvor blizak istrazi.

Iz Policijske uprave Trebinje saopštili su da A. J. sumnjiče za krivično djelo polna ucjena i krađa, a ovaj slučaj je prijavljen 16. avgusta.

- Policiji je prijavljeno da A. J. duži vremenski period uznemirava N. H. putem društvenih mreža. Osim toga, A. J. sumnjičimo da je uzeo mobilni telefon “samsung S8” iz ruke N. H. i odnio ga sa sobom - stoji u saopštenju.

Navodi se da je policija na osnovu naredbe Osnovnog suda u Trebinju pretresla kuću i pomoćne prostorije koje koristi A. J. i tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti u rasvjetljavanju krivičnih djela.

Sličan slučaj zabilježen je dva dana kasnije u Gacku, gdje je D. P. policiji prijavila seksualnu ucjenu.

Kako saznajemo, nju su navodno ucjenjivale nepoznate osobe sa više profila društvene mreže “Fejsbuk”  i tražile da bude s njima ili će objaviti  eksplicitne fotografije tvrdeći da je to ona.

U PU Trebinje su kazali da je o ovoj prijavi obaviješteno Okružno tužilaštvo, koje je slučaj okarakterisalo takođe kao krivično djelo polna ucjena. Istakli su da je istraga u toku, zbog čega ne mogu da otkrivaju detalje.

Skoro identičan slučaj kao prethodna dva početkom februara zabilježen je u Banjaluci, kada je uhapšen i ispitan Dragan B. zbog sumnje da je snimcima seksa ucjenjivao djevojku s kojom je bio šest godina u vezi. On je njene snimke poslao njihovim zajedničkim prijateljima, a zatim je tražio novac da ih ne bi javno objavio.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za krivično djelo polna ucjena predviđene su kazne zatvora od jedne do osam godina. Predviđeno je i da će tom kaznom biti kažnjen onaj ko drugog prinudi na obljubu ili s njom izjednačenu polnu radnju, uz prijetnju da će o tom licu otkriti nešto što bi škodilo časti ili ugledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana