Петорки ухапшеној у акцији „Кластер" одређен кућни притвор

Небојша Томашевић
Петорки ухапшеној у акцији „Кластер" одређен кућни притвор

САРАЈЕВО - Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва БиХ да одреди притвор петорици ухапшених у акцији „Кластер" те им је умјесто тога одредио мјере забране и кућни притвор.

Како је саопштено из ове правосудне институције мјере забране одређене су Душану Перићу, Зорану Калинићу, Владимиру Стојановићу, Горану Лаловићу и Љубиши Тодоровићу.

- Те мјере предвиђају забрану напуштања боравишта, такозвани  кућни притвор, забрану посјећивања одређених мјеста или подручја. Осумњиченима се забрањује да посјећују зграде или просторије високошколских образовних институција у БиХ. Забрањено им је и предузимање одређених пословних активности или службених дужности, на начин да се осумњиченима забрањује обављање свих облика службених и пословних активности повезаних с високошколским образовним институцијама. Осумњиченима се забрањује састајање и контактирање на било који начин с другим осумњиченим лицима у овом кривичном поступку, као и контактирање на било који начин са свједоцима Тужилаштва БиХ - саопштио је Суд БиХ

Додаје се да ће изречене мјере забране трајати док за њима постоји потреба или до нове одлуке Суда. Истиче се да ће се  провјера оправданост изречених мјера  вршиити свака два  мјесеца.

Осим поменуте петорке у акцији су били ухапшени Војислав Шкрбић, Денис Прачић, Драган Илић, Мирко Туфегџија, Васо Пајић и Селма Отузбир-Мецан  којима је тужилаштво предложило мјере забране.

Из суда није саопштено каква је одлука донесена по том приједлог, али се незванично сазнаје да су мјере забране које тражило тужилаштво уважене.

Сви они су ухапшени у акцији „Кластер" због сумње у издавање лажних диплома факултетских или других установа. Ради се о радницима и високим званичницима универзитетских и факултетских установа у БиХ

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић рекао је да је истрага показала како се диплома инжињера куповала и на бензинским пумпама.

Он је на конференцији за новинаре рекао да се у оквиру истражних радњи дошло до доказа да у БиХ постоји организирана криминална група која се бави продајом диплома. Он је између осталог рекао да су ухапшени осумњичени и за прање новца, те организовани криминал, за шта је предвиђена казна 10 и више година.

Према информацијама из истраге осумњичене  терете да су за новац омогућили већем броју особа које никада нису студирале да добију дипломе одређених високошколских установа, а претпоставља се да су тако зарадили између близу милион марака.  Претпоставља се да је дипломе добило најмање 50 особа које нису ни студирале, а сумња се да су поједини плаћали око 30.000 евра за "брзо школовање". Незванично се сазнаје да да су у свему учествовали и полицијски инспектори, који су се, у оквиру истраге „прерушили у студенте" те уписали на факултете и успјели добити лажне дипломе за веома кратко вријеме.

Према непотврђеним информацијама акцијом су обухваћени  Независни универзитет Бањалука – „НУБЛ", Универзитет за пословне студије -  „УПС", "Прометеј" и Универзитет за пословне студије и менаџмент – „ПИМ", „Прометеј", Паневропски универзитет „Аперион" из Бањалуке, те  Интернационални универзитет Травник, Интернационални универзитет Дистрикт Брчко, „ЦКМ" Мостар и „Унион Мостар".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана