Петорка оптужена за изнуде, отмице и продају дроге

Јасмина Салопек
Foto: Кликс

МОСТАР - Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона подигло је оптужницу против Саде Ђугума (44), Аднана Шљивића, Алена Фале, Исмета Врце званог Хипа, и Армина Пајића званог Жоха, осумњичених да су се бавили изнудама, отмицама, продајом дроге, прањем новца и организованим криминалом.

У оптужници тужилаштва ХНК, а коју је 15. марта потврдио Кантонални суд у Мостару, саопштено је да се оптуженом Ђугуму, Шљивићу и Фали на терет ставља да су током 2019, па до августа 2021. године починили више кривичних дјела на подручју Херцеговачко-неретванског кантона.

- Они су, с циљем прибављања противправне имовинске користи, уз употребу силе и озбиљних пријетњи, те оружја, починили кривична дјела изнуда са изазивањем опште опасности, недопуштено држање оружја, неовлаштена производња опојних дрога – саопштено је из тужилаштва.

Даље је наведено да се Сади Ђугуму, као вођи групе за организовани криминал, на терет, поред наведених кривичних дјела, ставља и навођење на проституцију, подстицање на кривично дјело убиство и трговина људима.

- Оптуженог Исмета Врцу Хипу теретимо да је починио кривично дјело недопуштено држање оружја или експлозивних материја, док Армина Пајића теретимо за помагање у извршењу кривичног дјела  изазивања опште опасности – детаљ је из оптужнице.

У Кантоналном суду у Мостару данас ће бити одржано рочиште ради приједлога о продужењу притвора оптуженом Ђугуму, као и приједлогу за одређивање мјере забране напуштања боравишта Фали.

Ђугум, Шљивић, Фале и Врце су вишеструки повратници у чињењу кривичних дјела.

Ова петорка ухапшена је у новембру 2020. године у полицијској акцији "Импакт", а поред њих ухапшени су и познати мостарски дилер Џенан Демировић, Ријад Думпор, Миран Вољевица, Ведран Дрљача и Едхем Мемић, који је био у бјекству.

Према ранијим сазнањима и писањима, они су нудили своје "услуге" познатом мостарском бизнисмену да умјесто њега наплате дуг које је једна особа имала према њему.

- Предузетник је прихватио њихов приједлог, али није ни слутио каквим ће се методама они послужити. Од особе које је предузетнику дуговала новац криминалци су изнудили "ауди А6" и 3.400 КМ - испричао раније извор "Гласа Српске".

Бизнисмен је хтио да одустане од сарадње са њима, али је било касно. Осморка га је уцјењивала и пријетила, те су му узели BMW вриједан 30.000 КМ и 2.000 марака у готовини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана