Petorka optužena za iznude, otmice i prodaju droge

Jasmina Salopek
Foto: Kliks

MOSTAR - Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Sade Đuguma (44), Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce zvanog Hipa, i Armina Pajića zvanog Žoha, osumnjičenih da su se bavili iznudama, otmicama, prodajom droge, pranjem novca i organizovanim kriminalom.

U optužnici tužilaštva HNK, a koju je 15. marta potvrdio Kantonalni sud u Mostaru, saopšteno je da se optuženom Đugumu, Šljiviću i Fali na teret stavlja da su tokom 2019, pa do avgusta 2021. godine počinili više krivičnih djela na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Oni su, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, uz upotrebu sile i ozbiljnih prijetnji, te oružja, počinili krivična djela iznuda sa izazivanjem opšte opasnosti, nedopušteno držanje oružja, neovlaštena proizvodnja opojnih droga – saopšteno je iz tužilaštva.

Dalje je navedeno da se Sadi Đugumu, kao vođi grupe za organizovani kriminal, na teret, pored navedenih krivičnih djela, stavlja i navođenje na prostituciju, podsticanje na krivično djelo ubistvo i trgovina ljudima.

- Optuženog Ismeta Vrcu Hipu teretimo da je počinio krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija, dok Armina Pajića teretimo za pomaganje u izvršenju krivičnog djela  izazivanja opšte opasnosti – detalj je iz optužnice.

U Kantonalnom sudu u Mostaru danas će biti održano ročište radi prijedloga o produženju pritvora optuženom Đugumu, kao i prijedlogu za određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta Fali.

Đugum, Šljivić, Fale i Vrce su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela.

Ova petorka uhapšena je u novembru 2020. godine u policijskoj akciji "Impakt", a pored njih uhapšeni su i poznati mostarski diler Dženan Demirović, Rijad Dumpor, Miran Voljevica, Vedran Drljača i Edhem Memić, koji je bio u bjekstvu.

Prema ranijim saznanjima i pisanjima, oni su nudili svoje "usluge" poznatom mostarskom biznismenu da umjesto njega naplate dug koje je jedna osoba imala prema njemu.

- Preduzetnik je prihvatio njihov prijedlog, ali nije ni slutio kakvim će se metodama oni poslužiti. Od osobe koje je preduzetniku dugovala novac kriminalci su iznudili "audi A6" i 3.400 KM - ispričao ranije izvor "Glasa Srpske".

Biznismen je htio da odustane od saradnje sa njima, ali je bilo kasno. Osmorka ga je ucjenjivala i prijetila, te su mu uzeli BMW vrijedan 30.000 KM i 2.000 maraka u gotovini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana