Оштетили Пионир коп за 10,3 милиона КМ

Небојша Томашевић
Оштетили Пионир коп за 10,3 милиона КМ

Бањалука - Бивши директор бањалучке филијале предузећа "Пионир коп" Божидар Додиг (66) и још четири особе осумњичени су да су злоупотребама положаја и несавјесним пословањем оштетили ово предузеће за око 10,3 милиона марака.

Осим Додига осумњичени су књиговођа "Пионир копа"  Радмила Зец (59) те сувласник овог предузећа Зоран Денић (48) из Београда као и директори сарајевског предузећа  "Карат плус" Горан Којић (54) и Нермин Салман (54).

Из Центра јавне безбједности Бањалука су, не наводећи  идентитет осумњичених и називе предузећа, потврдили да је против пет особа поднесен извјештај Окружном тужилаштву Бањалука због вишемилионских злоупотреба.

-  Осумњичени се терете да су од 2009. године до 2013. године починили злоупотребу службеног положаја или овлашћења, фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа, те три кривична дјела несавјесно привредно пословање. На тај начин су причинили штету од 10.375.300 марака једном предузећу у Бањалуци - рекла је портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић.

"Глас Српске" сазнаје да полиција терети Додига да је намјерно прекршио уговоре које је закључио с предузећем "Карат плус" из Сарајева те предузећем "Жупа комерц" продаји кондиторских производа.

Према полицијском извјештају Додиг је у сарадњи са Салманом и Којићем одобрио попусте предузећу "Карат плус" на име фиктивне  микродистрибуције робе и попуст на име "цасса сцонто" односно давања попуста за уредно плаћање робе.

На тај начин "Пиониру" је причинио штету од 5.589.441 марку. Истрагом је утврђено да "Карат плус" није обавило микродистрибуцију робе за "Пионир".

- Осим овога Додиг је у сарадњи с Денићем,  који је бивши сувласник "Пионира", онемогућио наплату потраживања од предузећа  "Жупа комерц". То су урадили тако што нису преузели средства обезбјеђења односно мјенице које су према уговору с "Жупа комерцом" требали да преузму ради наплате потраживања. Умјесто тога у име "Пионир копа" Денић је преузео мјеницу с лажним подацима на основу којих нису могли наплатити потраживања у износу од 2.909.453 марка - пише у извјештају.

Још се наводи да је Додиг супротно уговору с предузећем "Карат  плус" пропустио да обезбиједи мјенице за наплату потраживања.

- Тако је онемогућио да "Пионир" од "Карат плус" наплати 1.845.023 марке. Додиг је такође пропустио да у законском року тужи "Карат плус" ради наплате потраживања и тако свом предузећу ускратио још 31.420 марака - наведено је у полицијском извјештају.

Књиговођа у предузећу "Пионир коп" Радмилу Зец полиција терети да је сачинила пословну документацију неистинитог садржаја иако је била свјесна да за то нема  правног основа.

Додиг

Бивши директор бањалучке филијале "Пионир коп" Божидар Додиг изјавио је "Гласу Српске" да се не осјећа кривим.

- Своју невиност ћу да доказујем на суду када се подигне оптужница. До тада не могу да коментаришем овај извјештај поднесен против мене и осталих - рекао је Божидар Додиг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана