Oštetili Pionir kop za 10,3 miliona KM

Nebojša Tomašević
Oštetili Pionir kop za 10,3 miliona KM

Banjaluka - Bivši direktor banjalučke filijale preduzeća "Pionir kop" Božidar Dodig (66) i još četiri osobe osumnjičeni su da su zloupotrebama položaja i nesavjesnim poslovanjem oštetili ovo preduzeće za oko 10,3 miliona maraka.

Osim Dodiga osumnjičeni su knjigovođa "Pionir kopa"  Radmila Zec (59) te suvlasnik ovog preduzeća Zoran Denić (48) iz Beograda kao i direktori sarajevskog preduzeća  "Karat plus" Goran Kojić (54) i Nermin Salman (54).

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka su, ne navodeći  identitet osumnjičenih i nazive preduzeća, potvrdili da je protiv pet osoba podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka zbog višemilionskih zloupotreba.

-  Osumnjičeni se terete da su od 2009. godine do 2013. godine počinili zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te tri krivična djela nesavjesno privredno poslovanje. Na taj način su pričinili štetu od 10.375.300 maraka jednom preduzeću u Banjaluci - rekla je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

"Glas Srpske" saznaje da policija tereti Dodiga da je namjerno prekršio ugovore koje je zaključio s preduzećem "Karat plus" iz Sarajeva te preduzećem "Župa komerc" prodaji konditorskih proizvoda.

Prema policijskom izvještaju Dodig je u saradnji sa Salmanom i Kojićem odobrio popuste preduzeću "Karat plus" na ime fiktivne  mikrodistribucije robe i popust na ime "cassa sconto" odnosno davanja popusta za uredno plaćanje robe.

Na taj način "Pioniru" je pričinio štetu od 5.589.441 marku. Istragom je utvrđeno da "Karat plus" nije obavilo mikrodistribuciju robe za "Pionir".

- Osim ovoga Dodig je u saradnji s Denićem,  koji je bivši suvlasnik "Pionira", onemogućio naplatu potraživanja od preduzeća  "Župa komerc". To su uradili tako što nisu preuzeli sredstva obezbjeđenja odnosno mjenice koje su prema ugovoru s "Župa komercom" trebali da preuzmu radi naplate potraživanja. Umjesto toga u ime "Pionir kopa" Denić je preuzeo mjenicu s lažnim podacima na osnovu kojih nisu mogli naplatiti potraživanja u iznosu od 2.909.453 marka - piše u izvještaju.

Još se navodi da je Dodig suprotno ugovoru s preduzećem "Karat  plus" propustio da obezbijedi mjenice za naplatu potraživanja.

- Tako je onemogućio da "Pionir" od "Karat plus" naplati 1.845.023 marke. Dodig je takođe propustio da u zakonskom roku tuži "Karat plus" radi naplate potraživanja i tako svom preduzeću uskratio još 31.420 maraka - navedeno je u policijskom izvještaju.

Knjigovođa u preduzeću "Pionir kop" Radmilu Zec policija tereti da je sačinila poslovnu dokumentaciju neistinitog sadržaja iako je bila svjesna da za to nema  pravnog osnova.

Dodig

Bivši direktor banjalučke filijale "Pionir kop" Božidar Dodig izjavio je "Glasu Srpske" da se ne osjeća krivim.

- Svoju nevinost ću da dokazujem na sudu kada se podigne optužnica. Do tada ne mogu da komentarišem ovaj izvještaj podnesen protiv mene i ostalih - rekao je Božidar Dodig.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana