Осам погинулих фочанских бораца постхумно одликовано медаљом заслуга за народ

Срна
Foto: срна

ФОЧА - Породицама осам погинулих бораца Војске Републике Српске из Фоче, Гацка и Вишеграда данас су у Фочи постхумно уручене Медаље заслуга за народ.

Постхумна признања, у име предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, уручили су њен изасланик Слободан Жупљанин и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Васо Билинац, са сузама у очима, преузео је одликовање за сина Жељка, који је погинуо 12. септембра 1992. на ратишту изнад Устиколине у 22. години.

"Јесте да ову захвалницу честито примам, али камо среће да је не примам, и ја и остале породице. Мој син је носио пушкомитраљез, погинуо је заједно са двојицом својих сабораца Миланом Билинцем и Неђиљком Радовићем", рекао је Билинац.

Он је захвалио републичким и општинским властима што и на овај начин чувају успомену на погинуле српске борце. Изасланик предсједника Српске Слободан Жупљанин рекао је да јунаци умиру онда када буду заборављени, због чега је обавеза свих у Српској да се сјећају погинулих бораца.

"Дошли смо данас овдје да у име институција Републике Српске искажемо поштовање и према жртвама и према њиховим породицама и да се још једном сви заједно обавежемо да никада не смију бити заборављени. Оно што су они донијели, а то је слобода српског народа и свих других народа који живе у Републици Српској, нешто је са чим се нико не смије погађати", нагласио је Жупљанин. Вукадиновић је истакао да не смију бити заборављени погинули борци, ратни војни инвалиди, демобилисани борци и њихова заслуга у одбрани слободе и стварању Републике Српске. "

Ово је минимум којим морамо да се одужимо породицама и погинулим борцима, који су животе уткали у темеље Републике Српске. Захваљујем се кабинету предсједника Републике Српске и заиста мислим да треба да наставимо, како општинска власт тако и републичка, да помажемо ове породице у сваком могућем погледу јер ти људи су дали животе", навео је Вукадиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана