Osam poginulih fočanskih boraca posthumno odlikovano medaljom zasluga za narod

Srna
Foto: srna

FOČA - Porodicama osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Foče, Gacka i Višegrada danas su u Foči posthumno uručene Medalje zasluga za narod.

Posthumna priznanja, u ime predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, uručili su njen izaslanik Slobodan Župljanin i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Vaso Bilinac, sa suzama u očima, preuzeo je odlikovanje za sina Željka, koji je poginuo 12. septembra 1992. na ratištu iznad Ustikoline u 22. godini.

"Jeste da ovu zahvalnicu čestito primam, ali kamo sreće da je ne primam, i ja i ostale porodice. Moj sin je nosio puškomitraljez, poginuo je zajedno sa dvojicom svojih saboraca Milanom Bilincem i Neđiljkom Radovićem", rekao je Bilinac.

On je zahvalio republičkim i opštinskim vlastima što i na ovaj način čuvaju uspomenu na poginule srpske borce. Izaslanik predsjednika Srpske Slobodan Župljanin rekao je da junaci umiru onda kada budu zaboravljeni, zbog čega je obaveza svih u Srpskoj da se sjećaju poginulih boraca.

"Došli smo danas ovdje da u ime institucija Republike Srpske iskažemo poštovanje i prema žrtvama i prema njihovim porodicama i da se još jednom svi zajedno obavežemo da nikada ne smiju biti zaboravljeni. Ono što su oni donijeli, a to je sloboda srpskog naroda i svih drugih naroda koji žive u Republici Srpskoj, nešto je sa čim se niko ne smije pogađati", naglasio je Župljanin. Vukadinović je istakao da ne smiju biti zaboravljeni poginuli borci, ratni vojni invalidi, demobilisani borci i njihova zasluga u odbrani slobode i stvaranju Republike Srpske. "

Ovo je minimum kojim moramo da se odužimo porodicama i poginulim borcima, koji su živote utkali u temelje Republike Srpske. Zahvaljujem se kabinetu predsjednika Republike Srpske i zaista mislim da treba da nastavimo, kako opštinska vlast tako i republička, da pomažemo ove porodice u svakom mogućem pogledu jer ti ljudi su dali živote", naveo je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana