Оптужница за фиктивни извоз дувана

Срна
Foto: tuzilastvobih.gov.ba

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет лица и предузећа “Глобекс табак” из Бањалуке због сумње да су учествовали у пореској утаји, односно организовању фиктивног извоза дувана, чиме је омогућено прибављање имовинске користи од 170.658 КМ и избјегавање плаћања ПДВ-а од 29.256 КМ.

Оптужница је подигнута против Бранка Мичића, Мариа Марића, Новака Станића, Душана Вукотића, Мирослава Ракића и правног лица “Глобекс табак”.

Према оптужници, Мичић, власник правног лица “Глобекс табак”, Марић одговорно лице наведеног правног лица и Станић су у фебруару 2020. године постали чланови групе организоване ради непосредног извршења кривичног дјела пореске утаје.

Ова лица оптужница терети да су с намјером фиктивног извоза дувана, вођени заједничким интересом, као припадници групе имали одређене улоге и задатке којима су омогућили прибављање имовинске користи од 170.658 КМ, док су Марић и правно лице избјегли плаћање ПДВ-а од 29.256 КМ.

Марић, Мичић и Станић терете се да су починили кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, те пореску утају или превару, Вукотић кривично дјело пореске утаје или преваре, а Ракић кривично дјело несавјестан рад у служби.

Марић и правно лице “Глобекс табак” терете се да су починили кривично дјело пореске утаје или преваре.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана