Optužnica za fiktivni izvoz duvana

Srna
Foto: tuzilastvobih.gov.ba

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet lica i preduzeća “Globeks tabak” iz Banjaluke zbog sumnje da su učestvovali u poreskoj utaji, odnosno organizovanju fiktivnog izvoza duvana, čime je omogućeno pribavljanje imovinske koristi od 170.658 KM i izbjegavanje plaćanja PDV-a od 29.256 KM.

Optužnica je podignuta protiv Branka Mičića, Maria Marića, Novaka Stanića, Dušana Vukotića, Miroslava Rakića i pravnog lica “Globeks tabak”.

Prema optužnici, Mičić, vlasnik pravnog lica “Globeks tabak”, Marić odgovorno lice navedenog pravnog lica i Stanić su u februaru 2020. godine postali članovi grupe organizovane radi neposrednog izvršenja krivičnog djela poreske utaje.

Ova lica optužnica tereti da su s namjerom fiktivnog izvoza duvana, vođeni zajedničkim interesom, kao pripadnici grupe imali određene uloge i zadatke kojima su omogućili pribavljanje imovinske koristi od 170.658 KM, dok su Marić i pravno lice izbjegli plaćanje PDV-a od 29.256 KM.

Marić, Mičić i Stanić terete se da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te poresku utaju ili prevaru, Vukotić krivično djelo poreske utaje ili prevare, a Rakić krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Marić i pravno lice “Globeks tabak” terete se da su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana