Оптужница на основу "Аном" података: Кокаин продавали по десет пута већој цијени

Н. Т.
Оптужница на основу "Аном" података: Кокаин продавали по десет пута већој цијени

САРАЈЕВО - Саша Ратковић Сале (32) из Требиња, првооптужени за шверц велике количине наркотика у предмету из апликације "Аном", купио је 300 килограма кокаина у Јужној Америци за 3.950 долара по килограму, а дрога је на европском тржишту продавана за 35.000 евра по килограму.

Ово се, између осталог, наводи у оптужници против њега и још седам особа.

Осим Ратковића, на оптуженичкој клупи су Драган Супић (49) из Дервенте,  Томислав Видаковић Томо, Владица Ракић (42) из Београда, Василије Стјепић Профа (57) из Брчког, Митар Благојевић Генерал (37) из Фоче, те полицајац МУП-а ХНК Мирослав Чалија (48) из Мостара и Дражен Шиниковић (43) из Коњица. Сви су у притвору.

Терете их да су били дио нарко-групе на чијем челу је био Милан Матковић, један од најопаснијих нарко-босова на Балкану. Он није испитан и оптужен, јер је сам себе избо ножем и зашио уста те ступио у штрајк глађу у затвору. Оптужене терете да су дрогу шверцовали од половине 2020. до краја 2021.

Продају су договарали путем "Анома". Како наводе у оптужници, наркотике су шверцовали возилима уграђеним штековима, а пакети кокаина на себи су имали утиснуте штамбиље "ројал", "јагуар", "леон", "бетмен", "перу", "тр" и други. Шверцовали су и канабис који су називали "сканк", "албанка", "амнезија" и "критикал-куч".

Како стоји у оптужници, Ратковић је, ради тајне комуникације, осталим оптуженима дијелио криптоване телефоне, али и фалсификоване документе које су по потреби користили. Шиниковић је набављао службене полицијске податке, док је Ракић био задужен за обуку чланова групе за кориштење оружја због заштите од евентуалних обрачуна са другим криминалним групама. Чалија је прибављао податке о полицијским активностима. Оптужницу против осморке је подигло Тужилаштво БиХ, а потврдио Суд БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана