Optužnica na osnovu "Anom" podataka: Kokain prodavali po deset puta većoj cijeni

N. T.
Optužnica na osnovu "Anom" podataka: Kokain prodavali po deset puta većoj cijeni

SARAJEVO - Saša Ratković Sale (32) iz Trebinja, prvooptuženi za šverc velike količine narkotika u predmetu iz aplikacije "Anom", kupio je 300 kilograma kokaina u Južnoj Americi za 3.950 dolara po kilogramu, a droga je na evropskom tržištu prodavana za 35.000 evra po kilogramu.

Ovo se, između ostalog, navodi u optužnici protiv njega i još sedam osoba.

Osim Ratkovića, na optuženičkoj klupi su Dragan Supić (49) iz Dervente,  Tomislav Vidaković Tomo, Vladica Rakić (42) iz Beograda, Vasilije Stjepić Profa (57) iz Brčkog, Mitar Blagojević General (37) iz Foče, te policajac MUP-a HNK Miroslav Čalija (48) iz Mostara i Dražen Šiniković (43) iz Konjica. Svi su u pritvoru.

Terete ih da su bili dio narko-grupe na čijem čelu je bio Milan Matković, jedan od najopasnijih narko-bosova na Balkanu. On nije ispitan i optužen, jer je sam sebe izbo nožem i zašio usta te stupio u štrajk glađu u zatvoru. Optužene terete da su drogu švercovali od polovine 2020. do kraja 2021.

Prodaju su dogovarali putem "Anoma". Kako navode u optužnici, narkotike su švercovali vozilima ugrađenim štekovima, a paketi kokaina na sebi su imali utisnute štambilje "rojal", "jaguar", "leon", "betmen", "peru", "tr" i drugi. Švercovali su i kanabis koji su nazivali "skank", "albanka", "amnezija" i "kritikal-kuč".

Kako stoji u optužnici, Ratković je, radi tajne komunikacije, ostalim optuženima dijelio kriptovane telefone, ali i falsifikovane dokumente koje su po potrebi koristili. Šiniković je nabavljao službene policijske podatke, dok je Rakić bio zadužen za obuku članova grupe za korištenje oružja zbog zaštite od eventualnih obračuna sa drugim kriminalnim grupama. Čalija je pribavljao podatke o policijskim aktivnostima. Optužnicu protiv osmorke je podiglo Tužilaštvo BiH, a potvrdio Sud BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana