Окружни суд Бањалука: Полицајцу година затвора због мита

Н. Т.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Суспендовани полицајац Полицијске управе Источно Сарајево Предраг Тешановић осуђен је у бањалучком Окружном суду на годину затвора због примања мита од 300КМ од држављанина Саудијске Арабије, док је његов колега Владан Радојчић ослобођен оптужбе.

Како је саопштено на страници суда, наводећи иницијале, од Тешановића је одузета имовинска корист од 300 КМ прибављена кривичном дјелом. Њему је у изречену казну урачунато вријеме које је провео у притвору од 4. јула до 4. августа 2022.године. Наводи се да је Радојчић ослобођен оптужби јер није доказано да је поточино оно што му се стављало на терет.

Према оптужници Републичког јавног тужилаштва Републике Српске  Тешановић и Радојчић су 3. јула прошле године, приликом патролне службе, зауставили "пежо" и од возача тражили мито. Како се наводи након контроле, возача су позвали да с њима сједне у службено полицијско возило и да им преда документе.

- Возачу су саопштили да је починио више саобраћајних прекршаја, наводећи да је за те прекршаје прописана казна у износу од 600 КМ и забрана управљања возилом у трајању од два мјесеца. Од возача су захтијевали да им на лицу мјеста да половину тог износа да му не издају прекршајни налог. Од оштећеног су примили 300 КМ- наводи се у оптужници.

Додаје се да је возач тражио да му за уплату издају потврду о плаћању казне, али је полицајци нису издали. То су, како се наводи, правдали тиме да уколико буде тражио потврду о уплати у полицијској станици да ће му тамо бити наплаћена цијела казна и одузета возачка дозвола на два мјесеца. Након тога, оштећеном су вратили документе и он је наставио свој пут, док су полицајци новац присвојили.

- Оптужени су као саизвршиоци, у својству службених лица захтијевали и примили поклон да у оквиру службеног овлашћења не изврше службену радњу коју би морали извршити- наводи се у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана