Okružni sud Banjaluka: Policajcu godina zatvora zbog mita

N. T.
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Suspendovani policajac Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Tešanović osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na godinu zatvora zbog primanja mita od 300KM od državljanina Saudijske Arabije, dok je njegov kolega Vladan Radojčić oslobođen optužbe.

Kako je saopšteno na stranici suda, navodeći inicijale, od Tešanovića je oduzeta imovinska korist od 300 KM pribavljena krivičnom djelom. Njemu je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 4. jula do 4. avgusta 2022.godine. Navodi se da je Radojčić oslobođen optužbi jer nije dokazano da je potočino ono što mu se stavljalo na teret.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske  Tešanović i Radojčić su 3. jula prošle godine, prilikom patrolne službe, zaustavili "pežo" i od vozača tražili mito. Kako se navodi nakon kontrole, vozača su pozvali da s njima sjedne u službeno policijsko vozilo i da im preda dokumente.

- Vozaču su saopštili da je počinio više saobraćajnih prekršaja, navodeći da je za te prekršaje propisana kazna u iznosu od 600 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca. Od vozača su zahtijevali da im na licu mjesta da polovinu tog iznosa da mu ne izdaju prekršajni nalog. Od oštećenog su primili 300 KM- navodi se u optužnici.

Dodaje se da je vozač tražio da mu za uplatu izdaju potvrdu o plaćanju kazne, ali je policajci nisu izdali. To su, kako se navodi, pravdali time da ukoliko bude tražio potvrdu o uplati u policijskoj stanici da će mu tamo biti naplaćena cijela kazna i oduzeta vozačka dozvola na dva mjeseca. Nakon toga, oštećenom su vratili dokumente i on je nastavio svoj put, dok su policajci novac prisvojili.

- Optuženi su kao saizvršioci, u svojstvu službenih lica zahtijevali i primili poklon da u okviru službenog ovlašćenja ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti- navodi se u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana