Одлука Уставног суда БиХ: Кршено право на личну слободу и безбједност Славка Бојића

Дарко Момић
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ уважио је апелацију Славка Бојића, једног од оптужених заједно са директором Института за јавно здравство РС Бранислава Зељковића и закључио да постоји кршење његовог права на личну слободу и безбједност.

Бојићев адвокат Драган Томилир потврдио је за наш лист да су у одлуци суда наводи да постоји кршење права на личну слободу (у односу на закључак редовних судова да су се стекли разлози за одређивање притвора).

- Редовни судови су пропустили да наведу конкретне околности које оправдавају закључак да би пуштање апеланта на слободу резултирало ванредним околностима усљед стварне (не апстрактне) пријетње нарушавању јавног реда, у смислу одредаба члана 197 став 1 тачка г) Закона о кривичном поступку Републике Српске. То је навео Уставни суд БиХ и из тога је јасно да се Славко Бојић од 15. октобра налази у притвору мимо закона и Устава - каже Толимир.

Он објашњава да од 27. децембра не постоји ни други основ по којем је његовом клијенту одређен, односно продужен притвор.

- Тај основ се односи на могући утицај на свједоке, али свједок на кога би наводно могао да утиче Бојић је 27. децембра дао исказ, тако да не постоји више разлог ни да се по том основу мој клијент држи у притвору. Поступајући судија је данас одбио да одлучује о укидању притвора и за 17. јануар је заказао рочиште о томе, а тада неће имати друге него да укине притвор - каже Толимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана