Odluka Ustavnog suda BiH: Kršeno pravo na ličnu slobodu i bezbjednost Slavka Bojića

Darko Momić
Foto: ILUSTRACIJA

BANjALUKA - Ustavni sud BiH uvažio je apelaciju Slavka Bojića, jednog od optuženih zajedno sa direktorom Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i zaključio da postoji kršenje njegovog prava na ličnu slobodu i bezbjednost.

Bojićev advokat Dragan Tomilir potvrdio je za naš list da su u odluci suda navodi da postoji kršenje prava na ličnu slobodu (u odnosu na zaključak redovnih sudova da su se stekli razlozi za određivanje pritvora).

- Redovni sudovi su propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima usljed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda, u smislu odredaba člana 197 stav 1 tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. To je naveo Ustavni sud BiH i iz toga je jasno da se Slavko Bojić od 15. oktobra nalazi u pritvoru mimo zakona i Ustava - kaže Tolimir.

On objašnjava da od 27. decembra ne postoji ni drugi osnov po kojem je njegovom klijentu određen, odnosno produžen pritvor.

- Taj osnov se odnosi na mogući uticaj na svjedoke, ali svjedok na koga bi navodno mogao da utiče Bojić je 27. decembra dao iskaz, tako da ne postoji više razlog ni da se po tom osnovu moj klijent drži u pritvoru. Postupajući sudija je danas odbio da odlučuje o ukidanju pritvora i za 17. januar je zakazao ročište o tome, a tada neće imati druge nego da ukine pritvor - kaže Tolimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana